Ostatnio zaserwowaliśmy wam nasz zbiór słodkich przekąsek i dań na śniadaniowy stół. Czas teraz na wytrawne śniadania. Wytrawne nie znaczy skomplikowane. Znajdziecie tu przepisy na różnego rodzaju jajecznice, wytrawne mufinki, pasty śniadaniowe czy inne niestandardowe pomysły.
ŚNIADANIOWE ZIEMNIACZKI
To nasz ulubiony sposób na gotowanie ziemniaków na śniadanie, a nasi znajomi śmiali się z nas, kiedy pytali, co gotujemy, a my odpowiedaliśmy „Śniadaniowe ziemniaczki!” Myśleli, że to żart, ponieważ nie jest to prawdziwy przepis . Więc teraz, po ich opublikowaniu, myślimy, że już są!
JAJECZNICA ZE SZPARAGAMI
Czy jest coś lepszego niż jajecznica na śniadanie w weekend? Zwłaszcza jeśli pragniesz czegoś wytrawnego. Podczas sezonu szparagowego grzechem byłoby nie dodać ich do jajecznicy. I tak oto polecamy wam teraz jajecznicę ze szparagami.
TOSTY Z BATATA Z AWOKADO
Jeśli marzysz o szybkim posiłku, który zawiera również białko, tłuszcze i węglowodany, a ponadto jest pyszny – trafiłeś we właściwe miejsce. Nasze najnowsze odkrycie jest genialne: tosty z batata!
ZAPIEKANA BUŁKA FASZEROWANA Z PIECZARKAMI
Dziś mamy dla Was kolejną opcję śniadaniową. To nasza nowa wersja tradycyjnej polskiej zapiekanki – zapiekana bułka faszerowana z pieczarkami.
OMLET Z SZYNKĄ, CEBULĄ I POMIDOREM
Omlet z szynką, cebulą i pomidorem to zawsze dobry pomysł na szybkie śniadanie, jak ktoś jest bardzo głodny. Ogólnie omlet to chyba moje ulubione śniadanie, zarówno w weekend, jak i w tygodniu. Resztki sera, połówka pomidora i inne pozostałości z lodówki zawsze świetnie się sprawdzają w omlecie. To prawie magia jak z resztek jedzenia powstaje coś tak pysznego, gorącego i apetycznego jak omlet!
KANAPKA Z TAPENADE I JAJKIEM
Tapenade to pasta z oliwek, która pochodzi z francuskiej Prowansji. To właśnie w tej części południowej Francji, gdzie kuchnia cieszy się ogromnym uznaniem, tapenade jest zawsze podawana jako aperitif. Głównymi składnikami tapenade są oliwki, zielone lub czarne, kapary, anchois oraz oliwa.
Chociaż tradycyjnie tapenade jest zazwyczaj robiona z czarnych oliwek, do przygotowania tej pasty można również użyć zielonych oliwek. Dzisiaj zdradzimy wam własny przepis. Zatem do dzieła.
MUFFINKI Z JAJKA I BOCZKU
Uwielbiamy jeść jajka na śniadanie, pięć dni w tygodniu. No cóż, w porządku, tylko po co jest to samo każdego dnia, skoro są sposoby na urozmaicenie sobie menu śniadaniowego. Spróbuj nasz przepis na muffinki z jajka i boczku.
WYTRAWNE NALEŚNIKI
To jest danie dla lubiących wytrawne naleśniki i jest alternatywą dla tradycyjnych słodkich naleśników! Ten łatwy przepis zrobisz w 30 minut. Więc na co czekasz? Bierz się do roboty.
JAJECZNICA Z POMIDORAMI I BAZYLIĄ
Przedstawiamy Wam jedną z naszych wersji jajecznicy. Ponieważ pomidory są w sezonie, jest to doskonała okazja, aby dodać je do śniadania. Ale tym razem nie jako dodatek, ale raczej jako część dania.
SZAKSZUKA Z PAPRYKĄ I CUKINIĄ
Szakszuka – czyli jajka na warzywach – to podstawowe danie kuchni izraelskiej – jedzone na śniadanie, lunch lub kolację, niezależnie od tego, czy jesteś w restauracji, czy w domu. Jest ona uważana za wielkiego konkurenta dla falafela i hummusa w nominacji na Najlepsze Danie Kuchni Izraelskiej.
SMOOTHIE ANTY-PRZEZIĘBIENIOWE
Ponieważ zmienna pogoda nie zawsze działa na nasze zdrowie korzystnie, przygotowaliśmy dla was najprostszy przepis na koktajlu przeciwko przeziębieniu. Jest smaczny, ma mnóstwo witam i nawet naturalny antybiotyk (czosnek). Zalecamy pić go regularnie, aby zwiększyć waszą odporność. Jeżeli już czujecie przeziębienie, to zwiększcie proporcje czosnku, imbiru oraz miodu w koktajlu.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).