To nasz ulubiony sposób na gotowanie ziemniaków na śniadanie, a nasi znajomi śmiali się z nas, kiedy pytali, co gotujemy, a my odpowiedaliśmy „Śniadaniowe ziemniaczki!” Myśleli, że to żart, ponieważ nie jest to prawdziwy przepis . Więc teraz, po ich opublikowaniu, myślimy, że już są!

Przyznajemy, że nie ma nic specjalnego w tym przepisie, ale z technicznego punktu widzenia jest to nasz pierwszy autorski przepis i idealny na śniadanie, zwłaszcza jeśli miałeś ciężkie nocne picie, lub potrzebujesz czegoś, żeby się uspokoić.

Śniadaniowe ziemniaczki
Śniadaniowe ziemniaczki

Zawiera dużo oleju i prostą sztuczkę, aby śniadaniowe ziemniaczki były jeszcze smaczniejsze usmarz je na tej samej patelni, co kiełbasę lub boczek (z całym pozostałym tłuszczem) w celu uzyskania dodatkowego smaku.

30 minut łącznie z przygotowaniem

Składniki na Śniadaniowe ziemniaczki:

  • 1 ziemniak na osobę (do 4 zmieści się na dużej patelni) z grubsza obrany i pokrojony w kostkę do 1 cm
  • 1 cały czosnek
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu lub tymianku
  • Sól morska do smaku
  • 4 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek, jeśli masz ochotę (tłuszcze zwierzęce dobrze się do tego nadają).
  • 1 łyżka masła (opcjonalnie)
Śniadaniowe ziemniaczki
Śniadaniowe ziemniaczki

Sposób przygotowania:

  1. Dodaj olej na patelnie i podgrzej na średnim ogniu, a następnie dodaj ziemniaki. Obracaj je regularnie przez 5 – 10 minut, aż zaczną nabierać złocistego koloru.
  2. Gdy mają już jakiś kolor, dodaj czosnek przekrojony wzdłóż na pół, aby był w 2 kawałkach, gałązkach rozmarynu lub tymianku i łyżkę masła (opcjonalnie).
  3. Posyp odrobiną soli morskiej i mieszać przez kolejne 10 minut, aż będą złociste z każdej strony.
  4. Usuń je z oleju łyżką cedzakową i podawaj. Odkładamy czosnek na bok bo możemy go wykorzystać w innych przepisach.

Podawać natychmiast i doprawić do smaku. Najlepiej jeść je, gdy są jeszcze gorące, ponieważ powoduje to, że ziemniaki są bardziej chrupiące!

Mamy nadzieję, że spodoba Ci się ten prosty, tak jak my tutaj! Użyj czosnku do naszego przepisu hummus, aby przenieść ten dodatkowy smak na hummus.

A jeśli masz brudną patelnię pełną tłuszczu z boczku lub tłuszczu z kiełbasy, użyj tego, aby ugotować ziemniaki, nie pożałujesz. W branży nazywamy to dodatkowym smakiem i nie należy go marnować.

Tutaj znajdziesz inne pomysły na pożywne śniadania. Znajdziesz tam przepisy na słodko i na słono, tradycyjne i innowacyjne. Czyli napewno znajdziesz coś dla siebie!

Śniadaniowe ziemniaczki
Śniadaniowe ziemniaczki

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).