Szakszuka – czyli jajka na warzywach  –  to podstawowe danie kuchni izraelskiej – jedzone na śniadanie, lunch lub kolację, niezależnie od tego, czy jesteś w restauracji, czy w domu. Szakszuka uważana jest za wielkiego konkurenta dla falafela i hummusa w nominacji na Najlepsze Danie Kuchni Izraelskiej.

Nie masz pomysłu, co przegryźć? Szakszuka będzie idealnym wyborem. W lodówce zawsze znajdziesz warzywa i jajka. Kilka minut i szakszuka gotowa, zdrowe, a jednocześnie pyszne danie.

Składniki na Szakszuka:

  • 4 jajka,
  • połowa czosnku,
  • 2 pomidory,
  • 1 niewielka papryka,
  • 1 niewielka cukinia,
  • natka pietruszki do dekoracji,
  • oliwa z oliwek,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka lub papryka wędzona, papryka ostra, czosnek w przyprawie.

Porcja na 2 osoby.

szakszuka

Sposób przygotowania:

  1. Myjemy wszystkie warzywa, kroimy.
  2. Rozgrzewamy patelnie, dodajemy oliwę z oliwek.
  3. Podsmażamy czosnek, odstawiamy.
  4. Na patelnie dajemy cukinię podsmażamy do złocistego koloru (niech zostanie trochę aldente, dosmaży ją się w trakcie).
  5. Dodajemy paprykę, przykrywamy pokrywką, aby twarde warzywa nieco poddusić.
  6. Dodajemy pokrojone pomidory, podsmażamy.
  7. Wrzucamy wcześniej podsmażony czosnek i przyprawy do smaku (sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą oraz czosnek w przyprawie), mieszamy.
  8. Wbijamy na pierzynkę warzyw jajka, mają nie dotknąć spodu patelni.
  9. Nakrywamy pokrywką i czekamy od 3 do 5 min, aby jajka się ścięły.

Dekorujemy pietruszką. Podajemy z kanałkiem chleba.

Sprawdź nasze pozostałe przepisy na wytrawne śniadania.

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (InstagramFacebook, Twitter ).