Szakszuka – czyli jajka na warzywach – to podstawowe danie kuchni izraelskiej – jedzone na śniadanie, lunch lub kolację, niezależnie od tego, czy jesteś w restauracji, czy w domu. Szakszuka uważana jest za wielkiego konkurenta dla falafela i hummusa w nominacji na Najlepsze Danie Kuchni Izraelskiej.
Nie masz pomysłu, co przegryźć? Szakszuka będzie idealnym wyborem. W lodówce zawsze znajdziesz warzywa i jajka. Kilka minut i szakszuka gotowa, zdrowe, a jednocześnie pyszne danie.
Składniki na Szakszuka:
- 4 jajka,
- połowa czosnku,
- 2 pomidory,
- 1 niewielka papryka,
- 1 niewielka cukinia,
- natka pietruszki do dekoracji,
- oliwa z oliwek,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka lub papryka wędzona, papryka ostra, czosnek w przyprawie.
Porcja na 2 osoby.
Sposób przygotowania:
- Myjemy wszystkie warzywa, kroimy.
- Rozgrzewamy patelnie, dodajemy oliwę z oliwek.
- Podsmażamy czosnek, odstawiamy.
- Na patelnie dajemy cukinię podsmażamy do złocistego koloru (niech zostanie trochę aldente, dosmaży ją się w trakcie).
- Dodajemy paprykę, przykrywamy pokrywką, aby twarde warzywa nieco poddusić.
- Dodajemy pokrojone pomidory, podsmażamy.
- Wrzucamy wcześniej podsmażony czosnek i przyprawy do smaku (sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą oraz czosnek w przyprawie), mieszamy.
- Wbijamy na pierzynkę warzyw jajka, mają nie dotknąć spodu patelni.
- Nakrywamy pokrywką i czekamy od 3 do 5 min, aby jajka się ścięły.
Dekorujemy pietruszką. Podajemy z kanałkiem chleba.
Sprawdź nasze pozostałe przepisy na wytrawne śniadania.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Instagram, Facebook, Twitter ).