Karmelizowane pomarańcze są zawsze doskonałym dodatkiem do pysznego ciasta. Oto łatwy przepis na uzyskanie idealnych karmelizowanych pomarańczy. Wypróbuj go i nigdy nie będziesz żałować!

Składniki na karmelizowane pomarańcze:

  • 2 pomarańcze
  • 2 szklanki wody
  • 4-5 goździków
  • 2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Na początek pokrój pomarańcze w plastry o grubości około 1 cm.
  2. W średniej wielkości garnku wymieszaj wodę i cukier i gotuj przez około 6 minut.
  3. Dodaj pokrojone pomarańcze i goździki do gotującego się syropu i gotuj na małym lub średnim ogniu mieszając je od czasu do czasu. Gotouj je jeszcze przez około 1h.
  4. Następnie podgrzej piekarnik do 120°C.
  5. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i umieść pokrojone pomarańcze w taki sposób, aby się nie stykały i susz je w piekarniku przez około godzinę, obracając je co 15 minut.

I są gotowe do dekoracji. Możesz przechowywać je w zamkniętym pojemniku przez okres do jednego miesiąca. Lub umieść je w słoiku z syropem i szczelnie zamknij, a będą dobre przez około rok.

Są idealnym pomysłem na dekorację Mazurka Wielkanocnego. Tutaj znajdziesz przepis, jak go zrobić.

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).