Mamy koniec kwietnia, a więc sezon na szparagi się zaczął! Oczywiście tutaj w Polsce. Zdajemy sobie sprawę, że sezon dla tego warzywa może się różnić w zależności od kraju. Na przykład w USA szparagi są w sezonie od lutego do czerwca (szczęściarze!).

ODMIANY SZPARAGÓW:

Szparagi mogą być zielone, fioletowe lub białe.

Białe szparagi smakują dokładnie tak samo jak zielone, po prostu wyrastają pod ziemią lub piaskiem, co uniemożliwia jej zmianę koloru na zieloną, do której jesteśmy przyzwyczajeni. Ma również tendencję do bycia grubszą w porównaniu z zielonymi szparagami.

Wersja fioletowa jest nieco słodsza niż odmiany zielone i białe ze względu na wyższą zawartość cukru.

спаржа
Szparagi

JAK WYBRAĆ SZPARAGI:

  • Główki muszą być mocne, sprężyste i zielone (jeśli mówimy o zielonych szparagach).
  • Na główkach i łodygach nie może być pleśni.
  • Łodygi muszą być dość twarde, z dolne końce nie są tak ważne, ponieważ zostaną one odcięte lub złamane w procesie obierania.
  • Muszą ładnie pachnieć.
  • Powinny być jednakowej wielkości, aby łatwiej je gotować.
  • Wybieraj szparagi średniej lub drobnej grubości.

JAK JE PRZECHOWYWAĆ:

Jeśli nie zostaną zjedzone w ciągu jednego lub dwóch dni, końcówki szparagów należy przyciąć i umieścić pionowo w płytkiej szklance wody lub owinąć wilgotną szmatką i umieścić w lodówce.

Szparagi
Szparagi

JAK JE PRZYGOTOWAĆ:

Złam lub odetnij twarde końce każdej szparagi i umyj je pod zimną wodą, aby usunąć piasek. Zielona odmiana nie musi być obrana, podczas gdy białe zdecydowanie powinny być. Pamiętaj, aby pozostawić główkę nietkniętą.

Można je jeść na surowo, gotowane, gotowane na parze, pieczone lub moje ulubione, grillowane. Wkrótce będziemy mieli dla Was przepisy na nasze ulubione sposoby jedzenia tego wspaniałego warzywa. Bądźcie czujni!

JAK UGOTOWAĆ SZPARAGI:

  1. Umieść szparagi na drewnianej desce i odetnij dolną końcówkę, mniej więcej w 1/4 patrząc od dołu warzywa. Możesz także przełamać warzywo (naturalnie odłamią się we właściwym miejscu)
  2. Szparagi muszą być obrane z twardych włókien. Jeśli masz cienkie zielone szparagi, zostaw je bez zmian.
  3. Umieść je w garnku z wodą, tak aby głowy wystawały ponad powierzchnię. Dodaj 1 łyżeczkę cukru i soli. Jeśli nie masz specjalnego garnka, użyj zwykłego garnka, zwiąż szparagi w luźnej pęczki i umieść na dnie garnka. Od wrzenia gotuj przez około 5-8 minut (zielone) 8-12 minut (białe).
  4. Wyjmij je i są gotowe!

Tutaj mamy dla was zbiór najlepszych przepisów ze szparagami.

Wyślij do nas zdjęcia swojego ulubionego dania ze szparagów i oznacz nas w mediach społecznościowych @cravemonkeypl (TwitterInstagramFacebook).