Wielkanoc jest już tuż tuż i nie byłoby tej rodzinnej uroczystości bez tradycyjnego polskiego Mazurka Wielkanocnego. Wiemy, że wszyscy uważają, że Mazurek Wielkanocny to bardzo skomplikowane ciasto, ale pozwól nam przeprowadzić Cię przez ten proces. Natychmiast zaimponujesz wszystkim bliskim przepysznym ciastem.

To ciasto jest świetne nie tylko na Wielkanoc. Możesz je zrobić kiedy tylko chcesz a do tego jest takie proste i smaczne! Więc na co czekasz? Spróbuj!

Mazurek Wielkanocny z pomadą śmietanową i karmelizowaną pomarańczą
Mazurek Wielkanocny z pomadą śmietanową i karmelizowaną pomarańczą

Składniki na Mazurek Wielkanocny:

  • 500g mąki krupczatki
  • 250g masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki stołowe śmietany (12% lub 18%)
  • cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C
  2. Wymieszaj wszystkie składniki razem. I włóż ciasto do lodówki na około 30 minut.
  3. Po tym czasie wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź ciasto. W ramach dekoracji możesz tworzyć kształty z ciasta.
  4. Piecz około 20-25 minut lub aż będzie lekko brązowy.
  5. Udekoruj według własnych upodobań. Będziemy mieć kilka sugestii w innym poście
Mazurek Wielkanocny z pomadą śmietanową i karmelizowaną pomarańczą żurawiną
Mazurek Wielkanocny z pomadą śmietanową i karmelizowaną pomarańczą żurawiną

A tutaj znajdziesz kilka pomysłów, jak sprawić, by były jeszcze bardziej wyjątkowe i własne dzięki naszym pomysłom na dodatki.

Ale Wielkanoc to nie tylko pyszne Mazurki Wielkanocne – jest o wiele więcej smacznych dań do zrobienia. Dlatego zachęcamy do zapoznania się z naszymi innymi przepisami, które swystępują na naszym Wielkanocnym stole. Może cię zainspirują, więc sprawdź je tutaj.

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).

Mazurek Wielkanocny z pomadą śmietanową i karmelizowaną pomarańczą żurawiną
Mazurek Wielkanocny z pomadą śmietanową i karmelizowaną pomarańczą żurawiną