Omlet z szynką to zawsze dobry pomysł na szybkie sniadanie, jak ktoś jest bardzo głodny. Ogólnie omlet to chyba moje ulubione śniadanie, zarówno w weekend, jak i w tygodniu. Jak mam trochę więcej czasu rano w sobotę lub niedzielę, to lubię poeksperymentować i dać więcej składników. Często jednak biorę 2-3 składniki, które mam po prostu pod ręką w lodówce. Resztki sera, połówka pomidora i inne pozostałości z lodówki zawsze świetnie się sprawdzają w omlecie. To prawie magia jak z resztek jedzenia powstaje coś tak pysznego, gorącego i apetycznego jak omlet!

Często spotykam się z tym, że niektóre osoby zdecydowanie preferują jajecznicę zamiast omletu. Jestem niezmiernie dumna z siebie, kiedy jednak udaje mi się przekonać takich osobników do jedzenia omletów, po spróbowaniu jednej z moich omletowych fantazji 🙂

A może i Was również przekonam do omletu? Zabieramy się do dzieła!

Omlet z szynką, cebulą i pomidorem
Omlet z szynką, cebulą i pomidorem

Składniki na omlet z szynką, cebulą i pomidorem:

  • 2-3 jajka
  • 4 łyżki mleka (dokładnie mleka ma być tyle, co jajek)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średni pomidór (albo 1/2 dużego pomidora)
  • 3 plasterki szynki
  • 1 łyżeczka chwmeli-suneli
  • 1/2 łyżeczki swanskiej soli
  • 1 łyżka oleju do smażenia (polecam użyć do smażenia oleju z suszonych pomidorów)
  • 4-5 listków bazylii do dekoracji (opcjonalnie)
Omlette with ham, onion and tomato
Omlet z szynką, cebulą i pomidorem

Sposób przygotowania:

  1. Rozbijamy jajka do miski i ubijamy dobrze z mlekiem.
  2. Dodajemy przyprawy i jeszcze raz dokładnie ubijamy wszystko razem. Odstawiamy miskę na bok.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej. Ja bardzo lubię do omletów używać oleju z suszonych pomidorów, dodaje on dodatkowy aromat i smak daniu.
  4. Na oleju smażymy na złoto cebulkę pokrojoną w krążki oraz czosnek także drobno posiekany.
  5. Dodajemy pokrojony w kostkę pomidor oraz szynkę pokrojoną na cieńkie paski. Smażymy wszystko na większym ogniu, dokładnie mieszając cały czas.
  6. Zalewamy wszystko jajeczno-mleczną masą. Polecam ubić jeszcze raz na piankę przed wlewaniem. Dzieki temu omlet będzie puszysty.
  7. Zostawiamy omlet na 5-7 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
  8. Podajemy z listkami bazylii!
  9. Delektujemy sie!
Омлет с ветчиной, луком и помидором
Omlet z szynką, cebulą i pomidorem

A jak wy lubicie gotować swoje omlety? Dajcie nam znać w komentarzach poniżej oraz podzielcie się swoimi zdjęciami z tagiem @cravemonkey na portalach społecznościowych @cravemonkeypl ( TwitterInstagramFacebook ).