Tapenade to pasta z oliwek, która pochodzi z francuskiej Prowansji. To właśnie w tej części południowej Francji, gdzie kuchnia cieszy się ogromnym uznaniem, tapenade jest zawsze podawana jako aperitif. Głównymi składnikami tapenade są oliwki, zielone lub czarne, kapary, anchois oraz oliwa.

Pierwsza udokumentowana wzmianka o tapedane sięga 1899 roku. Pojawia się w książce „The Cuisinière Provençale” galijskiego kucharza Jean-Baptiste Reboul, szefa kuchni restauracji „La Maison Doree” w Marsylii. Niemniej jednak wszystko wskazuje na to, że pasta z oliwek powstała przed wieloma laty.

Chociaż tradycyjnie tapenade jest zazwyczaj robiona z czarnych oliwek, do przygotowania tej pasty można również użyć zielonych oliwek. Dzisiaj zdradzimy wam własny przepis. Zatem do dzieła.

Składniki:

  • 1 szklanka czarnych oliwek bez pestek
  • 2 łyżeczki odsączonych z zalewy kaparów
  • 2 fileciki anchois (w wersji vege możemy pominąć)
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • chleb żytni wieloziarnisty
  • jajka
  • do dekoracji: pietruszka lub szczypiorek, zielone oliwki.
kanapka z tapenade i jajkiem

Sposób przygotowania – tapenada:

  1. W przypadku użycia anchois (aby masa nie była za słona) fileciki płuczemy i moczymy przez 30 minut w mleku. Jeśli nie – pomijamy ten etap.
  2. Do miksera wsypujemy oliwki, kapary, filety anchois, czosnek, pieprz, oraz pietruszkę. Dodajemy ocet balsamiczny oraz oliwę z oliwek.
  3. Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na jednolitą masę.
  4. Próbujemy masę, jeśli jest za mało słona, doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Gotowa tapenada powinna postać w lodówce co najmniej 30 minut, aby wszystkie smaki się połączyły.

Sposób przygotowania – jajka na miękko:

  1. Jak ugotować idealne jajko na miękko z płynnym żółtkiem? Jajka wyjmujemy z lodówki na kilka minut przed gotowaniem. Przed wrzuceniem do wrzątku powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Nalewamy wodę do garnka i ją zagotowujemy.
  3. Kładziemy jajko na łyżce do wody. Gotujemy dokładnie 3,5 minuty (małe jajko), 4 minuty (średnie jajko), 5 minut (duże jajko).
  4. Wyjmujemy łyżką i delikatnie schładzamy, aby zatrzymać proces gotowania. Jajko na miękko gotowe!

Sposób przygotowania – kanapka:

  1. Kroimy chleb.
  2. Smarujemy tapenadą.
  3. Kroimy jajko na 3 części, łożymy na kanapkę.
  4. Dekorujemy pietruszką lub szczypiorkiem oraz pokrojonymi zielonymi oliwkami.
  5. Kanapka z tapenadą i jajkiem gotowa.
kanapka z tapenade i jajkiem