Śliwki nadziewane orzechami w śmietanie – to dobrze znany deser kuchni mołdawskiej. Ten deser jest unikalny ze względu na to, że on jest nie tylko przepyszny, ale także bardzo zdrowy. On będzie świetnym zakończeniem obfitej kolacji lub przyjęcia. Suszone śliwki są dobre na żołądek i poprawiają trawienie. Ponieważ deser pochodzi z Mołdawii, nic dziwnego, że znajdziemy w nim także wino czerwone. A trochę czerwonego wina nawet lekarze polecają 🙂

Wszyscy wiedzą, że śliwki i orzech włoski świetnie się łączą. Także nie jest zaskoczeniem, że takie połączenie jest często używane w deserach, ciastach i nawet w daniach mięsnych. Dobra wiadomość dla was jest taka, że ten przepis jest bardzo prosty i zrobienie go zajmuje tylko 5-10 minut.

Spróbujmy to połączenie śliwek z orzechami nie jako składnik dania, a jako samodzielny deser!

Składniki na Śliwki nadziewane orzechami w śmietanie :

  • 500 g wędzonych albo suszonych śliwek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 400 g śmietany 18%
  • 1 kieliszek wytrawnego czerwonego wina albo wody (jeżeli gotujecie dla dzieci)
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Zaczniemy od tego, że możecie używać śliwki wędzone albo suszone. Najlepiej znaleźć duże wędzone śliwki do tego deseru. Jeżeli używacie śliwek suszonych, to je należy umyć i jak one nie są bardzo miękkie, to należy zalać je wrzątkiem i zostawić na 15 minut albo na 2 godziny, jeżeli są bardzo suche. Po tym czasie należy wylać wodę.
  2. Najpierw podsmażcie orzechy na suchej patelni przez parę minut (opcjonalnie).
  3. Następnie należy nadziać śliwki orzechami. Zalecamy użycie rękawiczek jednorazowych do tego. Ten krok jest najtrudniejszy, potem już z górki.
  4. Potem do patelni wlejcie 7 łyżek czerwonego wina oraz 9 łyżek wody (możecie używać samo wino lub samą wodę, jeżeli gotujecie dla dzieci), dodajcie 3 łyżki cukru i mieszajcie, podgrzewając patelnię, aby cukier się roztopił. Doprowadźcie do wrzenia, dodajcie śliwki i dusicie je pod przykryciem przez 5 minut.
  5. Teraz możecie dodać śmietanę na 2 sposoby: pierwszy, dodajecie ją w ostatnie 30 minut duszenia i dokładnie mieszacie z winnym syropem albo, drugi sposób, wykładacie śliwki w pucharki deserowe i dodajecie śmietaną jako górną warstwę. My zrobiliśmy to na dwa sposoby, także możecie zobaczyć, jak to wygląda.
  6. Na koniec włóżcie deser do lodówki. Podawajcie na zimno.

Przepis rodzinny 🙂

W większości wariacji tego przypisu, znajdziecie śmietanę albo nawet bitą śmietaną jako górną warstwę, ale moja mama zawsze dodawała śmietanę do duszących się śliwek na końcu. Jeżeli spróbujecie oba warianty, to ten drugi jest bardziej delikatny i po prostu rozpływa się w ustach. Ten sposób także jest prostszy i szybszy. A mi się podoba smak i kolor kremu jaki powstaje z połączenia śmietany z winnym syropem. Ale mój kot zdecydowanie woli śmietanę bez dodatków 😉

Svetalana

Opowiedzcie nam w komentarzach, który sposób na dodanie śmietany jest lepszy dla was oraz podzielcie się zdjęcia swoich deserów z nami na Facebooku, Instagramie albo Twitterze 🙂