Czy chcesz dowiedzieć się, jak zrobić domowe puree z dyni od zera, do wykorzystania w ulubionych przepisach z dyni. To takie proste, że nigdy więcej nie kupisz puree z dyni w puszce!
Przepis wymaga tylko dwóch składników (w to wlicza się sól! – a to jest technicznie opcjonalne!). Patrzysz na 45 do 60 minut pieczenia, ale to naprawdę nie jest tak źle, szczególnie, że to sprawia, że twój dom zaczyna pachnieć tak cudownie.
Możesz też zrobić puree z dyni na przyszłość. Można przechowywać przez tydzień w lodówce i przez miesiące w zamrażarce. Więc na co czekasz!
Najlepiej jak użyjesz małych dyń do pieczenia podczas przygotowywania puree z dyni. Poszukaj „dyni cukrowej” lub „dyni do pieczenia”. Po prostu one smakują lepiej niż wszystko większe – zostaw te duże do dekoracji. Jeśli jesteś na targu, zapytaj sprzedawcy, jaką dynię wybrać. Oni wiedzą najlepiej.
Składniki na puree z dynii:
- 1 dynia (najlepiej dynia cukrowa)
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celciusza
- Umyj dobrze dynię, a następnie przetnij na pół. To całkiem proste, zwłaszcza gdy używasz mniejszych odmian.
- Jeśli dynia nie siedzi stabilnie, odetnij kawałek od dna tak, aby była stabilna. Następnie zanurz ciężki nóż w górnej części tuż przy łodydze i naciśnij w dół.
- Obróć dynię i powtórz czynność z drugiej strony. Przesuwaj nóż do dołu, aby przeciąć wszystko poza łodygą. Nie próbuj przecinać łodygi, to jest zbyt ciężkie.
- Na koniec odciągnij/rozchyl dwie połówki dyni. Gdy to zrobisz, dynia powinna przełamać się tuż pod łodygą, a łodyga może zostać wyjęta.
- Usuń pestki, a następnie lekko przypraw solą.
- Połóż połówki na tacy do pieczenia i piecz, aż miąższ będzie miękki, a skóra będzie łatwo odchodzić.
- Gdy dynia zostanie upieczona, wrzuć miąższ do robota kuchennego/blendera i zmiksuj, aż masa będzie gładka. Proste!
Tutaj znajdziesz nasze najlepsze przepisy w których możesz wykorzystać puree z dyni.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).