Jedna z naszych ulubionych kuchni świata to kuchnia gruzińska, pewnie zauważyliście również, że uwielbiamy bakłażany. W tym przepisie od naszej gruzińskiej koleżanki przedstawimy wam bakłażanowe roladki, które są idealnym połączeniem smaku bakłażanów z orzechem włoskim. Jeżeli nigdy nie próbowaliście tego dania, to nie traćcie czasu, przygotujcie je teraz i na pewno nie będziecie tego żałować! Te klasyczne bakłażanowe roladki z nadzieniem z orzecha włoskiego posypane pestkami granatu są najlepszym daniem, aby zrobić wrażanie na waszych gościach!
Co nadaje temu daniu jego niepowtarzany smak, to unikalne połączenie gruzińskich przypraw: najbardziej znanej mieszani przypraw Chmeli-suneli oraz aromatycznej Swanskiej soli. Wy możecie spróbować znaleźć i kupić te przyprawy w sklepie albo zrobić je samodzielnie według naszych przepisów.
Dużo pracy przed nami, także bierzemy się do roboty natychmiast!
Składniki na gruzińskie roladki:
- 1 długi bakłażan
- 100 gr orzechów włoskich
- 2 żabki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy Chmieli-suneli
- 1 łyżeczka Swanskiej soli
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- pestki z 1/2 granatu (opcjonalnie)
- świeża kolendra (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Myjemy bakłażan i kroimy wzdłuż na paski. Następnie paseczki z bakłażana grillujemy, smażymy lub pieczemy jak w przepisie na Moussakę.
- Blendujemy orzechy włoskie do konsystencji pasty, dodając 2 łyżki wody oraz wszystkie przyprawy. Wy możecie samodzielnie zrobić przyprawę Chmieli-suneli oraz Swanską sól albo kupić je w sklepie. Dodatkowo możemy na koniec dodać 1 łyżeczkę octu winnego (opcjonalnie).
- Dodajcie pokrojoną świeżą kolendrę oraz pestki granatu do pasty z orzechów włoskich (pamiętajcie, aby zostawić też trochę pestek i kolendry do dekoracji).
- Bierzemy pasek bakłażana, kładziemy 1 łyżeczkę pasty orzechowej na koniec paska i skręcamy pasek. Robimy to samo ze wszystkimi paskami bakłażana.
- Dekorujemy świeżą kolendrą oraz pestkami granatu! Delektujcie się i zachwyćcie swoich gości!
Jesteśmy absolutnie pewni, że wy polubicie te bakłażanowe roladki z nadzieniem z orzechów włoskich oraz świeżą kolendrą i granatem, a wasi goście będą pod dużym wrażeniem od tej gruzińskiej przekąski.
Prosimy, podzielcie się z nami w komentarzach, jak wam smakowało i na jakie okazje planujecie przygotowywać te gruzińskie roladki?
Tutaj znajdziecie nasze inne pomysły na wykorzystanie bakłażanu w waszym menu.
Napiszcie w komentarzach, jak zdecydowaliście się udekorować swoje przekąski i podzielcie się zdjęciami na Facebook’u, Instagram’ie albo Twitterze.