Chcesz zaimponować swoim znajomym łatwą do zrobienia tartą! Nie ma lepszej opcji niż nasz przepis na łatwą tartę z burakiem, fetą i sosem miodowo musztardowym. Jeśli chcesz, aby ten przepis był wegański, po prostu zrób własne kruche ciasto i zamień ser na wegański lub orzechy, aby uzyskać dodatkową teksturę. Upewnij się, że jest to coś słonego, aby zrównoważyć słodycz buraków 😉

To świetny pomysł jako starter i może go przygotowywać przez cały rok w Polsce ze względu na dostępność buraków. Pamiętaj, aby nie kupować wstępnie ugotowanych. Mają one zupełnie inny smak i teksturę, więc po prostu zachowaj ten przepis, kiedy możesz dostać odpowiednie buraki. Możesz eksperymentować i używać żółtych, jeśli możesz dostać je od lokalnych rolników.

Wystarczająco na 8-10 plasterków

1 godzina 30 minut gotować i przygotowywać

SKŁADNIKI NA ŁATWĄ TARTĘ Z BURAKIEM, FETĄ I SOSEM MIODOWO MUSZTARDOWYM:

  • 1 Rolada Ciasto Kruche (lub samemu zrobić 250 g) Grubość 3 mm
  • 300g Buraków = 1 duży burak
  • 1 mała biała cebula
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 g sera Feta
  • Garść świeżego lub suchego tymianku

SOS MIODOWO MUSZTARDOWY (po dwie łyżki):

  • miód
  • Musztarda pełnoziarnista
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania sosu miodowo musztardowego:

  1. Dodaj wszystkie składniki musztardy miodowej do małej miski miksującej i dobrze wymieszaj. Odłóż na bok na później.

Sposób przygotowania tarty:

  1. Jeśli ciasto jest okrągłe, umieść je w pudełku z tartą odpowiedniego rozmiaru, pozostawiając trochę ciasta wiszącego nad krawędzią. Za pomocą widelca wsuń kilka otworów w podstawę ciasta, ale nie krawędzie i umieść w piekarniku w 170 stopniach na 15 minut lub do momentu, aż lekko się zarumieni i wyjmie.
  2. Gdy jest w piekarniku, owinąć buraki folią aluminiową i wrzucić do piekarnika na 30 minut. Wyjmij i pozwól mu ostygnąć.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na łyżce oliwy z oliwek i smażyć na dużej patelni, aż będzie lekko złocista.
  4. Obierz i zetrzyj na grubej tartce buraki, wyciśnij sok rękami i włóż do patelnie z cebulą. Dopraw i dodaj ocet balsamiczny. Gotuj przez 15 minut na patelni lub do momentu odparowania płynu, a następnie ostudź.
  5. Umieść nadzienie na cieście i lekko spłaszcz, posyp fetą i tymiankiem na wierzchu, upewniając się, że usuwasz łodygi, jeśli są świeże, i skrop połową sosu, oszczędzając drugiej część na skropieni tarty, gdy będzie już upieczona.
  6. Piecz przez kolejne 15 do 20 minut, aż krawędzie staną się złotobrązowe i wyjmij ją do ostygnięcia. Posyp trochę świeżego tymianku jako dekorację i skrop resztą sosu miodowo musztardowego.

BAM, pokrój i smakuj! Ten przepis zajmuje w sumie około 1 godziny 30 minut, ale jest tego wart!

Mamy dla ciebie więcej tart do wyboru. Gorąco polecamy tartę ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą.

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (TwitterInstagramFacebook).