Chcesz zaimponować swoim znajomym łatwą do zrobienia tartą! Nie ma lepszej opcji niż nasz przepis na łatwą tartę z burakiem, fetą i sosem miodowo musztardowym. Jeśli chcesz, aby ten przepis był wegański, po prostu zrób własne kruche ciasto i zamień ser na wegański lub orzechy, aby uzyskać dodatkową teksturę. Upewnij się, że jest to coś słonego, aby zrównoważyć słodycz buraków 😉
To świetny pomysł jako starter i może go przygotowywać przez cały rok w Polsce ze względu na dostępność buraków. Pamiętaj, aby nie kupować wstępnie ugotowanych. Mają one zupełnie inny smak i teksturę, więc po prostu zachowaj ten przepis, kiedy możesz dostać odpowiednie buraki. Możesz eksperymentować i używać żółtych, jeśli możesz dostać je od lokalnych rolników.
Wystarczająco na 8-10 plasterków
1 godzina 30 minut gotować i przygotowywać
SKŁADNIKI NA ŁATWĄ TARTĘ Z BURAKIEM, FETĄ I SOSEM MIODOWO MUSZTARDOWYM:
- 1 Rolada Ciasto Kruche (lub samemu zrobić 250 g) Grubość 3 mm
- 300g Buraków = 1 duży burak
- 1 mała biała cebula
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki soli
- 200 g sera Feta
- Garść świeżego lub suchego tymianku
SOS MIODOWO MUSZTARDOWY (po dwie łyżki):
- miód
- Musztarda pełnoziarnista
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania sosu miodowo musztardowego:
- Dodaj wszystkie składniki musztardy miodowej do małej miski miksującej i dobrze wymieszaj. Odłóż na bok na później.
Sposób przygotowania tarty:
- Jeśli ciasto jest okrągłe, umieść je w pudełku z tartą odpowiedniego rozmiaru, pozostawiając trochę ciasta wiszącego nad krawędzią. Za pomocą widelca wsuń kilka otworów w podstawę ciasta, ale nie krawędzie i umieść w piekarniku w 170 stopniach na 15 minut lub do momentu, aż lekko się zarumieni i wyjmie.
- Gdy jest w piekarniku, owinąć buraki folią aluminiową i wrzucić do piekarnika na 30 minut. Wyjmij i pozwól mu ostygnąć.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na łyżce oliwy z oliwek i smażyć na dużej patelni, aż będzie lekko złocista.
- Obierz i zetrzyj na grubej tartce buraki, wyciśnij sok rękami i włóż do patelnie z cebulą. Dopraw i dodaj ocet balsamiczny. Gotuj przez 15 minut na patelni lub do momentu odparowania płynu, a następnie ostudź.
- Umieść nadzienie na cieście i lekko spłaszcz, posyp fetą i tymiankiem na wierzchu, upewniając się, że usuwasz łodygi, jeśli są świeże, i skrop połową sosu, oszczędzając drugiej część na skropieni tarty, gdy będzie już upieczona.
- Piecz przez kolejne 15 do 20 minut, aż krawędzie staną się złotobrązowe i wyjmij ją do ostygnięcia. Posyp trochę świeżego tymianku jako dekorację i skrop resztą sosu miodowo musztardowego.
BAM, pokrój i smakuj! Ten przepis zajmuje w sumie około 1 godziny 30 minut, ale jest tego wart!
Mamy dla ciebie więcej tart do wyboru. Gorąco polecamy tartę ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).