Złoty syrop – to to nasz „tajny” składnik, którego często używamy w naszych słodkich przepisach. Może łatwo zastąpić syrop kukurydziany (lub jakikolwiek inny syrop), a nawet miód. Jest to łatwe, ale może być też trudne.
Składniki na złoty syrop:
- 200 g cukru
- 50 g wody
- 1 kg cukru
- 600 g wrzącej wody
- 2 łyżki soku z cytryny (lub więcej)
Sposób przygotowania:
- W większym naczyniu wsyp cukier z wodą, wymieszaj. Gotuj (od tej chwili nie mieszaj!) Na średnim ogniu.
- Gotuj, aż cukier się skarmelizuje, a mieszanina będzie płynna i będzie miała piękny ciemny złoty kolor (nie przypal – doda to mu gorzkiego posmaku). Zdejmij z palnika.
- Ostrożnie dodaj wrzącą wodę do gorącej mieszaniny (reakcja będzie prawie wybuchowa – bądź bardzo ostrożny!). Wsyp resztę cukru i wlejsok z cytryny.
- Mieszaj, gotuj i gotuj na minimalnym ogniu przez 45 minut (bez mieszania w ogóle podczas gotowania!), Aż syrop zgęstnieje (gorący syrop będzie miał niezbyt gęstą konsystencję, ale po schłodzeniu zgęstnieje).
- Jeśli mimo wszystko nie jest wystarczająco gęsty po ochłodzeniu, po prostu wlej go do garnka i ugotuj. Jeśli jest zbyt gruba, dodaj trochę ciepłej wody i wymieszaj.
- Ostudzić, wlać do słoików. Przechowywać w szafce w temperaturze pokojowej. Przepis da ci około 1 litra złotego syropu.
Więcej naszych cudownych słodkich przepisów znajdziecie tu.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).