Złoty syrop – to to nasz „tajny” składnik, którego często używamy w naszych słodkich przepisach. Może łatwo zastąpić syrop kukurydziany (lub jakikolwiek inny syrop), a nawet miód. Jest to łatwe, ale może być też trudne. 

Składniki na złoty syrop:

  • 200 g cukru
  • 50 g wody
  • 1 kg cukru
  • 600 g wrzącej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny (lub więcej)

Sposób przygotowania:

  1. W większym naczyniu wsyp cukier z wodą, wymieszaj. Gotuj (od tej chwili nie mieszaj!) Na średnim ogniu.
  2. Gotuj, aż cukier się skarmelizuje, a mieszanina będzie płynna i będzie miała piękny ciemny złoty kolor (nie przypal – doda to mu gorzkiego posmaku). Zdejmij z palnika.
  3. Ostrożnie dodaj wrzącą wodę do gorącej mieszaniny (reakcja będzie prawie wybuchowa – bądź bardzo ostrożny!). Wsyp resztę cukru i wlejsok z cytryny.
  4. Mieszaj, gotuj i gotuj na minimalnym ogniu przez 45 minut (bez mieszania w ogóle podczas gotowania!), Aż syrop zgęstnieje (gorący syrop będzie miał niezbyt gęstą konsystencję, ale po schłodzeniu zgęstnieje).
  5. Jeśli mimo wszystko nie jest wystarczająco gęsty po ochłodzeniu, po prostu wlej go do garnka i ugotuj. Jeśli jest zbyt gruba, dodaj trochę ciepłej wody i wymieszaj.
  6. Ostudzić, wlać do słoików. Przechowywać w szafce w temperaturze pokojowej. Przepis da ci około 1 litra złotego syropu.

Więcej naszych cudownych słodkich przepisów znajdziecie tu.

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (TwitterInstagramFacebook).