Nie wiem, czy o tym wspomniełyśmy, ale kochamy bób szczególnie w okresie wiosennym i letnim. Ma wiele witamin i jest doskonałą przekąską. Możesz przeczytać więcej na temat wartości odżywczych bobu i jak go przygotować w naszym poprzednim poście tutaj. Dzisiaj chcemy zaprezentować wam inny sposób jedzenia tej pożywnej warzywki – sałatka z bobem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi.

Ta sałatka jest pięknie zielona i zdrowa. Jednak ser pleśniowy i orzechy włoskie nadają mu dodatkowy smak słoności, miękkości i chrupkości zarazem. Co czyni to idealnym połączeniem różnych smaków i tekstur.

Więc pewnie się pytasz, jak zrobić sałatkę z bobem, serem pleśniowym i orzechami. Czytaj dalej, a dowiesz się wszystkiego!

Sałatka z bobem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi
Sałatka z bobem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Składniki na – sałatka z bobem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi:

  • 250 g sera pleśniowego (my użyłyśmy Roqueforta, ale Duński ser pleśniowy czy nawet camembert będzie pasował)
  • 100 g gotowanego bobu
  • 100g sałaty (my użyłyśmy roszponki ale do tego przepisu można użyć innego rodzaju sałatki)
  • garść orzechów włoskich (znowu możesz użyć innych orzechów do przepisu ale według nas to właśnie orzechy włoski naj bardziej pasuję do tego połączenia)
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
Sałatka z bobem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi
Sałatka z bobem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj bób zgodnie z instrukcjami w naszym poście.
  2. Następnie zrób mu zimną kąpiel (znaczy się umyj go w zimnej wodzie, aby schłodzić go szybciej lub włóż go w misce z lodem i zimną wodą), aby móc obrać bób ze skórki.
  3. Jeden po drugim obieraj skórkę z każdego ziarna bobu i odłóż na bok.
  4. Teraz pokrój ser pleśniowy w kostkę wielkości kęsa i odłóż na bok.
  5. Jeśli używasz orzechy włoskie lub inne orzechy o większym rozmiarze, zalecamy posiekać je na mniejsze kawałki (ten krok jest opcjonalny).
  6. Teraz wszystkie prace przygotowawcze są gotowe, zacznijmy tworzyć sałatkę.
  7. W misce lub na talerzu wyłóż wybraną sałatę.
  8. Następnie wyłóż ser, bób i orzechy na sałatę.
  9. Jako ostatni krok polej sałatkę odrobiną octu balsamicznego. Sałatka jest gotowa do podania.
Sałatka z bobem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi
Sałatka z bobem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).