Ciepła zupa cebulowa rozgrzewa i podniesie na duchy w każdy zimny lub pochmurny dzień. Klasyczny przepis na zupę cebulową pochodzi z Francji i jest dodawane do niego także wino. Ja dziś wam przestawię wersję banalnie prostą tego przepisy, ponieważ nie dodaję do zupy ani wina, ani nawet buliony. Jak dobrze się podsmaży cebulkę na maśle, to wydobywa się z niej w połączeniu z przyprawami tyle smaków i aromatów, że rozcieńczać tego bulionem.
Zobacz, jak prosty jest ten przepis i spróbuj go już dziś.
Składniki na zupa cebulowa:
- 1 kg białej cebuli
- 1 l bulionu lub wody
- 80-100 gr masła
- 3-4 liście laurowe
- przyprawy według własnego uznania, ja wykorzystałam swoje mieszanki: swanska sol, kozieradka mielona, chmeli-suneli
- bagietka (lub inny rodzaj pieczywa) – opcjonalnie
- zólty ser tarty (200-500 gr, ilość zależy od waszego gustu)
Sposób przygotowywania:
- Zaczynami od najtrudniejszej części, czyli czyszczenia i krojenia cebuli. Cebulę kroimy w półplasterki. Jak dacie radę z tym pierwszym punktem, to najtrudniejsza część przepisu jest zdecydowanie za wami.
- Następnie przygotowujemy się do smażenia cebuli. Bierzemy garnek z grubym dnem albo głęboką i dużą patelnię, w której zrobimy naszą zupę.
- Teraz rozgrzewamy patelnię i na małym ogniu topimy masło.
- Następnie wrzucamy całą cebulę na patelnię i dokładnie mieszamy. Całą cebula, każdy kawałek musi nasączyć się masełkiem. Jeżeli trzeba, dodajcie więcej masła.
- Teraz na bardzo małym ogniu karmelizujemy cebulę, cały czas mieszając. Proces ten może zająć od 20 do 40 minut. Cebula musi uzyskać delikatny złocisty kolor, ale w żadnym wypadku nie przypalić się.
- Po ukończeniu karmelizacji zalewamy wrzącą wodą cebulę i na bardzo małym ogniu gotujemy jeszcze 10-20 minut.
- Póki zupa się gotuje, kroimy bagietkę i wstawiamy na parę minut w piekarnik rozgrzany do 180 stopni (lub podgrzewamy w tosterze). Grzani muszą lekka się podrumienić.
- Gotową zupę rozlewamy w talerze, na wierzchu kładziemy 1-2 kawałki bagietki i posypujemy serem. Sera dodajecie tyle, ile lubicie. Wstawiamy talerz jeszcze na minutę do rozgrzanego piekarnika albo mikrofali.
- Voilà! Jak to mawiają Francuzi! Pyszna i rozgrzewająca zupa dla całej rodziny jest gotowa!
- Do gotowej zupy podajcie na stół młynek z pieprzem oraz solą, aby każdy mógł dodać odrobinę świeżo mielonego pieprzu i soli do smaku.
Jeżeli chcecie do tej pysznej zupy podać dodatkowo ciekawą przekąskę, to z pewnością sprawdzi się nasz kultowy przepis na śliwki w boczku. Sprawdź przepis tu.
Napiszcie w komentarzach, jak zdecydowaliście się udekorować swoją zupę i podzielcie się zdjęciami na Facebook’u, Instagram’ie albo Twitterze.