Wracamy z naszą koreańską serią przepisów. Minęło trochę czasu, ale wróciliśmy z jednym z najważniejszych przepisów w kuchni koreańskiej (i nie tylko!) – klejący ryż.
W Korei prawie nie ma posiłku, który nie wymagałby miski ryżu. Jedzą go na śniadanie, obiad i kolację. Idealnym przykładem jest słowo ryż w języku koreańskim 밥 – oznacza to ugotowany ryż – ale nie tylko! Ma również inne znaczenie, które oznacza posiłek. To tylko pokazuje, że umiejętność gotowania ryżu jest koniecznością w kulturze koreańskiej.
Oczywiście w prawie każdym domu w Korei masz maszynę do gotowania ryżu. Jest to świetne narzędzie do przygotowania jedzenia – zwłaszcza biorąc pod uwagę, ile ryżu konsumują :). Z drugiej strony dobrze jest wiedzieć, jak to zrobić bez niego. Zwłaszcza jeśli jesteś w kropce lub po prostu podróżujesz i nie ma w pobliżu urządzenia do gotowania ryżu).
Oto nasze podejście do przygotowania doskonałego klejącego ryżu!
SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIE IDEALNEGO KLEJĄCEGO SIĘ RYŻU:
- 200g białego ryżu (poniżej podzielimy się jak dostosować przepis na inne rodzaje ryżu)
- woda
- szczypta soli (opcjonalnie tradycyjnie w Korei nie dodają soli, ale dla zachodnich kubków smakowych jest to preferowane)
- garnek z grubym dnem
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Aby zrobić ryż, najpierw należy go umyć w wodzie i kilkakrotnie przepłukać.
- Następnie mocz ryż przez trzydzieści minut przed gotowaniem, to pomaga by ryż ugotował się równomiernie.
- Ryź powinien być zanurzona w około dwóch palcach wody. Zagotuj wodę z ryżem (na dużym ogniu) i gotuj przez 5 minut. Od czasu do czasu mieszaj (upewniając się, że ryż nie przywiera do dna)
- Po tym czasie nałóż pokrywkę i zmniejsz ogień (do najniższego możliwego ustawienia). Niech tak gotuje się przez kolejne 15 minut.
- I voila! Idealny klejący ryż jest gotowy.
Ten ryż jest idealnym połączeniem z naszymi koreańskimi podudziami z kurczaka w sosie sojowym. Kolejne w menu jest inne klasyczne danie koreańskie – Kimchi! Bądźcie więc cierpliwy, już wkrótce go tu znajdziecie!
A oto wskazówka, jak gotować inny rodzaj ryżu. W przypadku dzikiego brązowego ryżu i większych ziaren, takich jak yulmu, moczyć ziarna przez kilka godzin do nocy, aby uniknąć niedogotowania.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).