Ahhh… majonez zdomowej roboty. Świeży. Niedrogi. Szybki. Pyszny. I bez sztucznych dodatków.

Majonez robi się w mniej niż 10 minut, a smakuje znacznie lepiej niż większość majonezów kupionych w sklepie. Świeży jest zdecydowanie lepszy,a potrzebujesz tylko 5 składników!

Jest on niezwykle łatwy do zrobienia, więc jest to jedna z tych rzeczy, w których dbałość o aromat i czynnik zdrowotny sprawia, że ​​robienie go samemu staje się warte poświęconego czasu.

Majonez - CRAVEmonkey
Majonez – CRAVEmonkey

Użyj „neutralnego oleju”, mamy na myśli o neutralnym smaku. My polecamy olej słonecznikowy.

W każdym razie majonez to po prostu emulsja oleju i żółtek, z odrobiną kwasowości i soli dodawanych w celu rozjaśnienia smaków. A oto podstawowy przepis:

Majonez – CRAVEmonkey

Składniki na majonez:

  • 400 ml oleju
  • 1 żółtko jaja
  • 3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka syropu z agawy (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki soli

Wskazówka: Użyj miksera (robot kuchenny lub blender) dla tego przepisu.

Majonez - CRAVEmonkey
Majonez – CRAVEmonkey

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj żółtko z musztardą.
  2. Następnie, gdy mikser jest włączony, zacznij powoli dodawać olej. Rób to stałym stumieniem.
  3. Gdy wszystko jest puszyste i gładkie dodaj resztę składników (ocet / sok z cytryny, syrop [opcjonalnie] i sól).

I gotowe! To takie proste i smaczne. Jesteśmy pewne, że od tej pory będziecie ciągle robili ten przepis.

Tak na marginesie. Ponieważ ten majonez nie zawiera żadnych konserwantów, należy go zużyć w ciągu tygodnia. Pamiętaj też, aby przechowywać go w lodówce.

Majonez – CRAVEmonkey

Jeśli potrzebujesz inspiracji, jak go używać, tutaj znajdziesz nasze pomysły.

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).