Ahhh… majonez zdomowej roboty. Świeży. Niedrogi. Szybki. Pyszny. I bez sztucznych dodatków.
Majonez robi się w mniej niż 10 minut, a smakuje znacznie lepiej niż większość majonezów kupionych w sklepie. Świeży jest zdecydowanie lepszy,a potrzebujesz tylko 5 składników!
Jest on niezwykle łatwy do zrobienia, więc jest to jedna z tych rzeczy, w których dbałość o aromat i czynnik zdrowotny sprawia, że robienie go samemu staje się warte poświęconego czasu.
Użyj „neutralnego oleju”, mamy na myśli o neutralnym smaku. My polecamy olej słonecznikowy.
W każdym razie majonez to po prostu emulsja oleju i żółtek, z odrobiną kwasowości i soli dodawanych w celu rozjaśnienia smaków. A oto podstawowy przepis:
Składniki na majonez:
- 400 ml oleju
- 1 żółtko jaja
- 3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka syropu z agawy (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki soli
Wskazówka: Użyj miksera (robot kuchenny lub blender) dla tego przepisu.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj żółtko z musztardą.
- Następnie, gdy mikser jest włączony, zacznij powoli dodawać olej. Rób to stałym stumieniem.
- Gdy wszystko jest puszyste i gładkie dodaj resztę składników (ocet / sok z cytryny, syrop [opcjonalnie] i sól).
I gotowe! To takie proste i smaczne. Jesteśmy pewne, że od tej pory będziecie ciągle robili ten przepis.
Tak na marginesie. Ponieważ ten majonez nie zawiera żadnych konserwantów, należy go zużyć w ciągu tygodnia. Pamiętaj też, aby przechowywać go w lodówce.
Jeśli potrzebujesz inspiracji, jak go używać, tutaj znajdziesz nasze pomysły.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).