Kiedyś słowo oberżyna oznaczała dla nas tylko kolor. Intensywny, ciemny fiolet, intrygujący oraz elegancki. Jest to jednak jeden z terminów bardzo dobrego warzywa o tym samym kolorze – bakłażana. Piękny, przyciągający wzrok wygląd, nieco obcy w domowej kuchni, a mimo to bardzo interesujący bakłażan od czasu do czasu odgrywa ważną rolę na naszych talerzach i napewno w pełni na to zasługuje.
Ogólnie wiadomo, że każdego dnia powinniśmy znaleźć w naszej diecie miejsce na warzywa i owoce we wszystkich kolorach. Nie dla tego, że są piękne, ale z powodu wielu dobrych rzeczy, tóre w sobie skrywają. Biały, żółty, czerwony, niebieski i zielony – cała tęcza kolorystyczna występująca w warzywach i owocach ma jakże korzystny wpływ na nasz organizm i jego funkcjonowanie. Wspierają nasz układ odpornościowy, pozytywnie wpływają na naszą skórę i posiadają przeciwutleniacze. Same bakłażany należą do grupy niebieskich i granatowych warzyw.
Dobrze jest przyzwyczaić się do jedzenia z bakłażanem i od czasu do czasu sięgać po nie, aby urozmaicić domowe menu i nadać mu nieco egzotycznego smaku. Wbrew plotkom po przygotowaniu bakłażan nie staje się gorzki. Staramy się wybierać młode, małe bakłażany, a dlatego, że wtedy są one delikatne, a nawet rozpływają się w ustach. W każdym razie, spróbuj sam, ponieważ jest tak wiele pomysłów na bakłażana, że byłoby grzechem nie spróbować. Na pierwszą „randce” proponujemy proste rzeczy, takie jak bakłażan faszerowany delikatnym mięsem z indyka lub kurczaka, z sosem pomidorowym, ziołami, pieczony pod delikatną warstwą żółtego sera.
O Boże, jesteśmy tacy głodni … Więc nie ma na co czekać i róbmy ten pyszny przepis razem!

Składniki na Bakłażan faszerowany mięsem mielonym:
- 1 średni bakłażan
- 250 g mięsa mielonego (sugerujemy indyka lub kurczaka, ale każdy będzie dobrze)
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- bazylia, oregano
- sól i pieprz do smaku
- olej
- garść tartego ser
Sposób przygotowania:
- Bakłażan przetnij na pół. Łyżką wydrąż miąższ, ale pozostaw warstwę o grubości około 0,5 cm. Wetrzyj dużą ilość soli w połówki bakłażana, by pozbyć się goryczki i odstaw na bok na około 20 minut.
- Obrierz cebulę i czosnek i drobno posiekaj.
- Rozgrzej olej na patelni, podsmaż cebulę oraz czosnek, a następnie dodaj mięso. Smaż wszystko przez około 4-5 minut, aż mięso całowicie się zetnie (nie widać ani grama czerwonego mięsa) wtedy dodaj przecier pomidorowy.
- Dodaj trochę ziół (bazylii, oregano, pieprzu) i dużą szczyptę soli. Dopraw do smaku według twoich preferencji. Na średnim ogniu gotuj jeszcze kilka minut, aż aromaty się połączą.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Używając papierowego ręcznika, zbierz sok, który zbiera się na wierzchu bakłażanu ze wzgledu na sól.
- Umieść przygotowany farsz mięsny wydrążonego miąższu. Posyp po wierzchu trochę startego sera.
- Piecz w naczyniu żaroodpornym przez około 20 minut, aż ser będzie lekko złocisto-brązowy, a bakłażan będzie miękki.
Tutaj znajdziecie nasze inne pomysły na wykorzystanie bakłażanu w waszym menu.
Napiszcie w komentarzach, jak zdecydowaliście się udekorować swoje przekąski i podzielcie się zdjęciami na Facebook’u, Instagram’ie albo Twitterze.