Kiedyś słowo oberżyna oznaczała dla nas tylko kolor. Intensywny, ciemny fiolet, intrygujący oraz elegancki. Jest to jednak jeden z terminów bardzo dobrego warzywa o tym samym kolorze – bakłażana. Piękny, przyciągający wzrok wygląd, nieco obcy w domowej kuchni, a mimo to bardzo interesujący bakłażan od czasu do czasu odgrywa ważną rolę na naszych talerzach i napewno w pełni na to zasługuje.

Ogólnie wiadomo, że każdego dnia powinniśmy znaleźć w naszej diecie miejsce na warzywa i owoce we wszystkich kolorach. Nie dla tego, że są piękne, ale z powodu wielu dobrych rzeczy, tóre w sobie skrywają. Biały, żółty, czerwony, niebieski i zielony – cała tęcza kolorystyczna występująca w warzywach i owocach ma jakże korzystny wpływ na nasz organizm i jego funkcjonowanie. Wspierają nasz układ odpornościowy, pozytywnie wpływają na naszą skórę i posiadają przeciwutleniacze. Same bakłażany należą do grupy niebieskich i granatowych warzyw.

Dobrze jest przyzwyczaić się do jedzenia z bakłażanem i od czasu do czasu sięgać po nie, aby urozmaicić domowe menu i nadać mu nieco egzotycznego smaku. Wbrew plotkom po przygotowaniu bakłażan nie staje się gorzki. Staramy się wybierać młode, małe bakłażany, a dlatego, że wtedy są one delikatne, a nawet rozpływają się w ustach. W każdym razie, spróbuj sam, ponieważ jest tak wiele pomysłów na bakłażana, że ​​byłoby grzechem nie spróbować. Na pierwszą „randce” proponujemy proste rzeczy, takie jak bakłażan faszerowany delikatnym mięsem z indyka lub kurczaka, z sosem pomidorowym, ziołami, pieczony pod delikatną warstwą żółtego sera.

O Boże, jesteśmy tacy głodni … Więc nie ma na co czekać i róbmy ten pyszny przepis razem!

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym - CRAVEmonkey
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym – CRAVEmonkey

Składniki na Bakłażan faszerowany mięsem mielonym:

  • 1 średni bakłażan
  • 250 g mięsa mielonego (sugerujemy indyka lub kurczaka, ale każdy będzie dobrze)
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • bazylia, oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • olej
  • garść tartego ser

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażan przetnij na pół. Łyżką wydrąż miąższ, ale pozostaw warstwę o grubości około 0,5 cm. Wetrzyj dużą ilość soli w połówki bakłażana, by pozbyć się goryczki i odstaw na bok na około 20 minut.
  2. Obrierz cebulę i czosnek i drobno posiekaj.
  3. Rozgrzej olej na patelni, podsmaż cebulę oraz czosnek, a następnie dodaj mięso. Smaż wszystko przez około 4-5 minut, aż mięso całowicie się zetnie (nie widać ani grama czerwonego mięsa) wtedy dodaj przecier pomidorowy.
  4. Dodaj trochę ziół (bazylii, oregano, pieprzu) i dużą szczyptę soli. Dopraw do smaku według twoich preferencji. Na średnim ogniu gotuj jeszcze kilka minut, aż aromaty się połączą.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  6. Używając papierowego ręcznika, zbierz sok, który zbiera się na wierzchu bakłażanu ze wzgledu na sól.
  7. Umieść przygotowany farsz mięsny wydrążonego miąższu. Posyp po wierzchu trochę startego sera.
  8. Piecz w naczyniu żaroodpornym przez około 20 minut, aż ser będzie lekko złocisto-brązowy, a bakłażan będzie miękki.

Tutaj znajdziecie nasze inne pomysły na wykorzystanie bakłażanu w waszym menu.

Napiszcie w komentarzach, jak zdecydowaliście się udekorować swoje przekąski i podzielcie się zdjęciami na Facebook’uInstagram’ie albo Twitterze.