Sernik Bounty jest wyjątkowo delikatnym sernikiem o intensywnym kokosowym smaku. Możecie go zrobić z białą czekoladą albo też użyć mlecznej. My wybraliśmy wariant biały. Z białą czekoladą ten sernik prezentuje się jak delikatny biały śnieżek i wygląda bajkowo. Z mleczną czekoladą on nabierze charakteru i ciekawego smaku.
Możecie też sami zadecydować, jak udekorować ten sernik. My wybraliśmy pralinki Raffaello. Możecie do dekoracji także użyć czekoladek Bounty – większych pokrojonych w kostkę albo mini-batoniki Bounty.
Jeżeli smakuje wam kokos, to zabierajcie się szybciej za nasz przepis! Gwarantujemy wam kokosowe szczęście waszych kubków smakowych.

Sernik Bounty
Składniki na Sernik Bounty:
- 150 gr mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 gr masła
- 150 g cukru
- 1 żółtko
- 3 jajka
- 1 kg twarogu
- 200 gr mąki ziemniaczanej
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 gr mlecznej lub białej czekołady
- 100-150 gr wiórków kokosowych
- pralinki rafaello do dekoracji

Sernik Bounty
Sposób przygotowania:
Spód z kruszonki:
- Najpierw włączamy piekarnik na 175 stopni C.
- Teraz przygotowujemy spod z kruszonki. Mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodając posiekane zimne masło oraz cukier. Rozcieramy palcami składniki na drobną kruszonkę. Dodajemy żółto i jeszcze raz łączymy wszystkie składniki i rozcieramy na kruszonkę.
- Następnie dno formy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz, wypuszczając boki na zewnątrz.
- Jak już mamy przygotowaną tortownicę, to wysypujemy do niej kruszonkę i równomiernie ją układamy, ugniatając trochę rękoma, aby wyszedł spód bez dziurek.
- Następnie wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy przez ok. 15 – 20 minut na złoty kolor.

Masa serowa:
- Póki spód pieczy się, przygotowujemy masę sernikową. Twaróg miksujemy z cukrem, cukrem wanilinowym, jajkami i mąką ziemniaczaną.
- Następnie wlewamy mleczko kokosowe oraz połowę śmietanki i miksujemy przez ok. 2 minuty. Te składniki bardzo łatwo się łączą, wiec też możecie je ubić widelcem, nie będzie z tym najmniejszego problemu.
- Teraz wykładamy masę z twarogu na upieczony spód. Pieczemy przez ok. 55 – 60 minut albo aż masa serowa będzie zastygnięta. Sernik może dużo urosnąć w trakcie pieczenia. Nie bójcie się, po ostudzeniu on wróci do normy.

Sernik Bounty
Polewa i dekoracja sernika
- Po upieczeniu należy ostudzić sernik w temperaturze pokojowej. Nożem oddzielcie delikatnie sernik od boków i zdejmijcie obręcz. Następnie przekładamy sernik na paterę. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Potem polewamy wierzch polewą (białą lub mleczną czekoladę należy roztopić z masłem oraz resztką śmietanki).
- Częścią polewy posmarować też boki sernika. Posypujemy wszystko wiórkami kokosowymi. Ja je wymieszałam z polewą, przez co ona jest gęstsza. Wstawiamy jeszcze na kilka godzin sernik do lodówki, aby polewa lepiej się trzymała.
- Na koniec wierzch udekorujcie pralinkami Raffaello lub batonikami Bounty.

A może nabrałeś ochotę na jakiś inny sernik? Sprawdź tu, jakie jeszcze pyszne przepisy na sernik znajdziesz u nas na blogu CRAVEmonkey.
A jak Ty udekorowałeś swój sernik i na jaką czekoladę skusiłeś się finalnie? Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).
Niezrównany smak!
Też tak uważamy!