Guacamole to podstawowa potrawa kuchni meksykańskiej. I chociaż jest dość łatwa do zrobienia, uzyskanie doskonałego smaku może być trudne. Jednak dzięki temu autentycznemu przepisowi na meksykańskie guacamole staniesz się ekspertem od guacamole.

W Meksyku guacamole jest jedną z najbardziej pożądanych przekąsek, ale zawsze musi być domowej roboty i przygotowywany w tradycyjny sposób. Na szczęście nie jest to skomplikowane.

Ten przepis na guacamole wymaga tylko 6 świeżych i pożywnych składników i zajmuje to około 10 minut (lub nawet mniej). Dlatego warto zabrać go na następnego grilla lub imprezę.

Gwarantujemy, że będzie to Twoje popisowe danie!

Meksykańskie guacamole
Meksykańskie guacamole

JAK WYBRAĆ AVOCADO?

Aby guacamole było idealne, musisz użyć dojrzałego awokado, nigdy zielonego. Większość sklepów i supermarketów sprzedaje bardzo mało dojrzałych awokado. Dlatego kupuj awokado z wyprzedzeniem, aby mogły dojrzeć przez kilka dni w domu.

Awokado osiągneło odpowiedni punkt optymalnej dojrzałości, gdy dotykając ich, nie są ani twarde, ani bardzo miękkie. Kolor jest również wskazówką, im ciemniejszy, tym bardziej dojrzałe. A jeśli usuniesz kawałek skórki, pozostała skóra powinna być żółta, a nie zielona, ani brązowa.

Ponadto nigdy nie powinieneś mieszać awokado z różnymi poziomami dojrzałości. Ich różne tekstury nie będą się łączyć, a twarde kawałki zielonego awokado będą unosić się w miękkiej mieszance awokado.

Teraz, gdy mamy odpowiednie awokado, zabierzmy się za prawdziwe meksykańskie guacamole!

Meksykańskie guacamole
Meksykańskie guacamole

Składniki na Meksykańskie guacamole:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1/4 cebuli, drobno posiekanej
  • 1 jalapeño, drobno posiekane (opcjonalnie)
  • Garść posiekanej świeżej kolendry
  • Sok z limonki, (do smaku)
  • Sól (dla smaku)
  • 1/2 pomidora, drobno posiekanego

Sposób przygotowania:

  1. Rozetnij awokado na pół, usuń pestkę i wyjmij cały miąższ za pomocą łyżki.
  2. Rozetrzeć miąższ awokado w moździerzu, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
  3. Dodaj posiekaną cebulę, jalapeño, kolendrę i pomidor – wymieszaj.
  4. Dodaj sok z limonki oraz sól do smaku i ponownie wymieszaj.
Meksykańskie guacamole

Tutaj znajdziesz nasz wybór dipów i sosów, które są idealne na każdą okazję.

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).