Jakie jest idealne brownie? Wilgotne, mocno czekoladowe, o intensywnym smaku i zapachu, rozpływające się w ustach. Bierzesz kęs i odlatujesz. Do tego lekki posmak pomarańczy. Leci już ślina, prawda?
W takim razie szybko kupujemy wszystkie składniki i bierzemy się za pieczenie. Brownie jest lekkie w przygotowaniu, a efekt powali każdego łasucha.
Składniki na brownie:
- 3 tabliczki (300 g ) gorzkiej czekolady, zawartość kakao powyżej 50%
- 180 g – 200 g masła (1 opakowanie)
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
- 2 łyżki likieru pomarańczowego lub amaretto
- skórka z 2 pomarańczy, świeżo obrana i starta
- 220 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilowego
- 100 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- kandyzowana skórka z pomarańczy do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Do garnka wrzucamy masło i go topimy na małym ogniu.
- Do gorącego masła dodajemy wcześniej posiekaną gorzką czekoladę. Mieszamy do powstania jednorodnej masy. Wszystkie składniki mają się połączyć.
- Odstawiamy z ognia, aby ostudzić.
- W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy jajka rózgą kuchenną, nie używamy miksera. Dodajemy świeżo otartą skórkę z pomarańczy, cukier, aromat pomarańczowy, likier lub amaretto. Mieszamy.
- Dodajemy wcześniej przestudzoną masę czekoladową, mieszamy.
- Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia.
- Mieszamy, aby składniki się połączyły.
- Przekładamy masę do formy do pieczeni, wcześniej wysmarowanej masłem. Możemy wyłożyć formę papierem do pieczenia.
- Na masę wrzucamy chaotycznie kandyzowaną skórkę z pomarańczy.
- Pieczemy brownie w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu. Czas pieczenia – około 30 min. Patyczek włożony do ciasta może być mokry, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta.
- Wyjmujemy ciasto z piekarnika, lekko studzimy. Jeszcze ciepłe brownie jest gotowe do podania.
Sprawdź nasze inne przepisy na brownie tutaj.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).