W naszym domu pieczona kaczka z jabłkami to klasyk na każdym rodzinnym spotkaniu i oczywiście jest zawsze dostępne na naszym świątecznym stole.
Pamiętajcie jednak, że w Polsce nie jemy mięsa w Boże Narodzenie. Więc to danie jest podawane w pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia, ale pozostaje niezmiernie ważne, ponieważ jest to danie główne!
Tak więc przedstawiamy Ci ten łatwy przepis. Teraz nareszcie będziesz w stanie uzyskać tę chrupiącą i miękką (i tak wyśmienitą) kaczkę. Jest tak pyszna, że rozpuszcza się w ustach i powiedzmy sobie szczerze sprawia, że ślinka nam leci, kiedy to piszemy (więc zakładamy, że ty masz tak samo, jak to czytasz :D).
Nie marnuj więcej czasu – idź zrobić tę cudowną kaczkę!
Składniki na pieczona kaczka z jabłkami:
- Świeża kaczka (im większa tym lepsza)
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka majeranku
- 3-4 ząbki sprasowanego czosnku
- 1 łyżka papryki mielonej (opcjonalnie)
- 8 jabłek
- żurawina lub borówki
Sposób przygotowania:
- Kaczkę umyć
i osuszyć. - Natrzeć solą, czosnkiem i majerankiem (również wewnątrz). Możesz też użyć do tego papryki.
- Zostaw na noc w chłodnym miejscu.
- Następnie do środka włóż ćwiartki wydrylowanych jablek (nie muszą być obrane) tak by wypełniły całą przestrzeń.
- Przełóż do dużej brytwanki bądź naczynia żaroodpornego. Połóż ja brzuchem do góry.
- Piecz w 220 stopniach Celciusza tyle ile waży kaczka (1 kg = 1 godz.). Na początku polecamy przykryc folią aluminiową by kaczka zbytnio się nie spiekła.
- W między casie wydryluj resztę jabłek (nie obieraj ich) i do powstałego otworu dołóż żurawinę bądź borówki.
- Na około 30 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię i dołóż jabłka.
- Kaczka jest gotowa do serwowania jakieś 30 minut po końcu upieczenia ( możesz ja zostawić w piekarniku by powoli stygła bądź wyciągnij ją z piekarnika i pozostaw w temperaturze pokojowej – nie przyspieszaj chłodzenia kaczki wystawiając ją na dwór bądź innego chłodnego miejsca.
- I gotowe!
Tę pyszną kaczkę można podawać z pieczonymi ziemniakami, ziemniakami puree lub kaszą, na przykład możesz zrobić kaszę z bakłażanem i pomidorem. Będzie to jednocześnie przystawka do kaczki i alternatywne danie dla gości, którzy nie jedzą mięsa.
Napiszcie w komentarzach, jak zdecydowaliście się udekorować swoje przekąski i podzielcie się zdjęciami na Facebook’u, Instagram’ie albo Twitterze.