Więc teraz mamy wrzesień. A wrzesień to dla mnie miesiąc, w którym robimy przetwory z pomidorów. Jednym z kluczowych przetworów jest nasz ketchup domowej roboty.
KILKA POWODÓW, DLACZEGO POWINIENEŚ JEŚĆ KETCHUP:
Istnieje wiele powodów, dla których robię keczup domowej roboty. A oto najważniejsze z nich:
- źródło witamin – w tym B2, B6, C, E
- źródło minerałów – między innymi Na, K, Cu, Mn, P, Mg, Fe
- dobre źródło likopenu – silnego przeciwutleniacza, który działa na wolne rodniki,
- wsparcie przeciwnowotworowe i sercowo-naczyniowe
- likopen zawarty w długo gotowanych przecierach pomidorowych i keczupie jest lepiej wchłaniany niż ten ze świeżych pomidorów
- zawiera więcej pomidorów na 100 g gotowego produktu niż jego odpowiedniki w sklepie – im więcej pomidorów używa się do ketchupu, tym więcej witamin, minerałów i likopenu zawiera
- nie zawiera białego cukru, barwników, konserwantów, zagęszczaczy i innych dodatków
- ma bezpieczne opakowanie – keczup domowej roboty przechowujesz w szklanych słoikach, które są najbardziej zalecane do kontaktu z żywnością, ponieważ nie reagują ze składnikami żywności (plastikowa puszka)
- dzięki czemu jest bardziej przyjazny dla środowiska – słoiki można wielokrotnie używać i łatwo poddać recyklingowi
Wszystkie powyższe powody są kluczowe, ale dla mnie wisienką na torcie jest to, że z keczupem domowej roboty jedzenie smakuje po prostu lepiej!
Oczywiście domowej roboty keczup nie jest jedyną rzeczą, którą robimy z pomidorów. Sprawdź nasz przepis na suszone pomidory.
Tak na marginesie, robimy znacznie więcej tego keczupu niż trzy małe słoiki, więc jeśli chcesz zrobić to tak jak my, po prostu pomnóż składniki.

SKŁADNIKI NA KETCHUP DOMOWEJ ROBOTY:
- 1 kg pomidorów,
- 180 g czerwonej papryki,
- 130 g czerwonej cebuli,
- 2 ząbki czosnku
- 100 octu z czerwonego wina
- szczypta gałki muszkatołowej
- 10 nasion gorczycy
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 1 liść laurowy, suszony
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka soli
- 100 g miodu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Najpierw umyj i posiekaj pomidory, czerwoną paprykę i cebulę.
- Dodaj je do garnka z grubym dnem wraz z połową porcji octu z czerwonego wina i gotuj na średnim ogniu przez około 45 minut od czasu do czasu mieszając.
- W między czasie rozgrzej piekarnik do 120 stopni Celsjusza. Włóż słoiki i pokrywki osobno do nagrzanego piekarnika i przytrzymaj je przez około 20 minut – aby słoiki i zakrętki były odparzone i spasteryzowane.
- Po około 45 minutach dodaj pozostały ocet winny, czosnek, przyprawy i miód. Gotuj przez następne 15-20 min od czas do czasu mieszając, aż mikstura trochę zgęstnieje.
- Następnie zmiksuj w blenderze, aby mikstura była ładna i gładka, a następnie ponownie podgrzej ją przed włożeniem do słoików.
- Przenieś do słoików, po obróceniu odwróć słoiki do góry nogami i pozostaw na około 10 minut do ostygnięcia.
- Z tej porcji wychodzi około trzech małych słoików.
Czy jesteś zainteresowany zrobieniem domowych przetworów? Oto nasz wybór najlepszych domowych przepisów na przetwory.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl(Twitter, Instagram, Facebook).