Tutaj na CRAVEmonkey uwielbiamy piec nasze warzywa. Daje im to taki ziemski posmak, który przenosi się do innych potraw. To sprawia, że nasze kubki smakowe tańczą z radości. Jeśli masz tak samo, musisz wypróbować nasz przepis na zupę z pieczonej dyni piżmowej i cebuli z dodatkiem syropu klonowego.
Zupa jest słodka i pikantna jednocześnie. Mamy tu na myśli bardziej pikantność czosnku niż cokolwiek innego, ale jeśli lubisz ogień w swoich ustach, to możesz zupę przyprawić odrobiną chili.
Więc na co czekasz, zabieraj się do roboty i przygotuj tą niesamowitą zupę z pieczonej dynii piżmowej i cebuli z dodatkiem syropu klonowego. Nie pożałujesz!
Składniki na zupę z pieczonej dyni piżmowej i cebuli z dodatkiem syropu klonowego:
- 1 duża dynia piżmowa (lub dwie małe)
- łyżka oleju (preferowane byłoby bez smakowy)
- 1 mała żółta cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżka syrop klonowego
- łyżeczka soli
- 1 łyżeczka przyprawy Pumpkin Pie
- około 750 ml bulionu warzywnego
- pieprz, do smaku
- 2 łyżki masła (opcjonalnie)
- Garść nasion do dekoracji (użyliśmy nasion prażonych słonecznikiem, ale możesz użyć nasion lub orzechy, które lubisz)
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 225 stopni C.
- Odkrój dół i górę dyni piżmowej by ta stała swobodnie sama. Teraz ostrożnie przekrój ją na pół wzdłuż. Użyj łyżki, aby usunąć nasiona i miąższ.
- Przełóż dynie piżmową na blaszkę do pieczenia przecięciem do góry, posmaruj ją olejem i posyp solą. Następnie odwróć dynie piżmową, tak aby strona cięcia była pod spodem i piecz przez 60 minut.
- Po 30 minutach dołóż do pieczenia cebulę przekrojoną na pół posmaruj olejem i ułóż na blasze do pieczenia razem z dynią piżmową. Kontynuuj pieczenie przez kolejne 30 minut, a następnie wyjmij z piekarnika.
- Poczekaj, aż warzywa.
- Następnie użyj dużej łyżki, aby wydobyć miąższ i przenieść go do blendera lub po prostu obierz dynie ze skóry przy użyciu palcy (skóra powinno łatwo zejść).
- Usuń zewnętrzną warstwę cebuli i dodaj ją do blendera razem z czosnkiem, syropem klonowym, solą, przyprawą z dyni, masłem (opcjonalnie) i bulionem warzywnym. Zacznij od 1/2 porcji bulionu warzywnego i dodaj więcej, aż osiągniesz pożądaną konsystencję. Mieszaj na wysokim poziomie przez kilka minut aż konsystencja zupy stanie się kremowa.
W razie potrzeby posmakuj zupę i dodaj więcej soli i pieprzu. Jeśli zupa nie jest wystarczająco gorąca (pamiętaj, warzywa z piekarnika były schłodzone) podgrzej ją na średnim ogniu przez kilka minut, aż będzie przyjemnie ciepła.
Do dekoracji i smaku posyp zupę ziarnem słonecznika (lub dowolnymi innymi ziarnami lub orzechami do wyboru) i świeżo mielonym pieprzem.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).