Gdy myślimy o świętach i tradycjach, to na myśl nam przychodzi kutia wigilijna. Jako mała dziewczynka uwielbiałam jeść ją przy świątecznym stołu ukochanej babci. Dla mnie to smak dzieciństwa i ukochany przysmak, który można jeść, jeść i jeść.
Jeżeli nie znacie tego dania, to powiemy wam, że jest to przysmak wigilijny popularny na Wschodzie Polski oraz w sąsiednich krajach Europy Wschodniej: Litwie, Białorusi, Rosji i Ukrainie.
Dobra wiadomość dla was – jest to kolejny prosty przepis, który wymaga czasu, ale nie wymaga większego wysiłku. Najtrudniejsze w tym daniu jest znalezienie głównego składniku, czyli pszenicy. Ale bez obaw, damy wam wskazówki, gdzie szukać, aby znaleźć!
Jeżeli jeszcze nie zachęciliśmy was, to na koniec będzie też wersja przepisu dla leniwych. Także do dzieła!

Składniki na Kutia wigilijna:
- 400 g pszenicy obłuszczonej
- 200 g maku
- 200 g mieszanki keksowej albo własnej mieszanki suszonych owoców
- 100 g orzechów włoskich
- 1-2 łyżeczki miodu (według uznania)
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od głównego. Pszenica – gdzie ją znajdziesz? Szukaj w dużych marketach w dziale ze zdrową żywnością albo w dziale z grochem, fasolą na wagę lub w opakowaniu. Możesz także poszukać na lokalnych bazarkach albo w sklepach Bio ze zdrowym jedzeniem. Może znajdziesz pęczak pszeniczny, on też będzie się nadawał.
- Pamiętacie, że pszenicę płuczemy kilkakrotnie wodą, a następnie gotujemy przez 1-2 godziny. Gotować należy do momentu aż pszenica będzie miękka, czas gotowania zależy od pszenicy. Jeżeli zostało dużo wody po gotowaniu, to odlewamy ją.
- Po tym mak płuczemy, zalewamy wrzątkiem, a następnie mielimy za pomocą blendera (w czasach naszej babci był on tłuczony w moździerzu, ale dziś na szczęście ten sam efekt można uzyskać bez większego wysiłku wykorzystując nowe narzędzia).
- Następnie mieszankę keksową także zalewamy niewielką ilością wrzątku. Możesz zrobić własną mieszankę z ulubionych suszonych owoców,np.: rodzynki, suszone morele, żurawina,daktyle, etc.
- W następnym kroku do pszenicy dodajemy mak i mieszankę suszonych owoców. W daniu powinna być niewielka ilość wody, aby miało ono miękką konsystencje, dlatego nie zlewamy wody z maku i owoców. Mieszamy wszystko dokładnie.
- Po tym orzechy włoskie kroimy albo rozbijamy na małe kawałki. Wsypujemy je do dania i mieszamy.
- Następnie dodajemy 1-2 łyżeczki miodu. Uwaga,dodane owoce także mocno słodzą danie, dlatego uważajcie, aby nie wyszła wam zbyt słodka kutia. Można także dodać kilka orzechów leśnych.
Kutia gotowa! Możecie ją przechowywać w lodówce nawet przez tydzień.
P.S. Wersja dla leniwych i zabieganych: możecie kupić gotową masę makową z bakaliami w puszce i wymieszać ją z ugotowaną pszenicą. Voila! Danie gotowe 😛
Tutaj znajdziesz nasze inne przepisy na Świąteczny stół.
Napiszcie w komentarzach, jak zdecydowaliście się udekorować swoją kutię i podzielcie się zdjęciami na Facebook’u, Instagram’ie albo Twitterze.
nigdy nie jadłam kutii!
Bardzo polecamy. To idealne danie na Wigilijny stół! Jak zrobisz ją w te Święta prześlij nam zdjęcie byśmy mogły podziwiać Twoje dzieło.