Dziś przedstawimy wam przepis na najbardziej popularne danie grillowe w Rosji – szybkie szaszłyki z mięsa. Mówimy o słynnych szaszłykach z mięsa. Bez tych szaszłyków nie jest możliwa majówka, wyjazd na działkę, tzw. daczę i inne imprezy na świeżym powietrzu dookoła grilla.

Szybkie szaszłyki z mięsa
Szybkie szaszłyki z mięsa – CRAVEmonkey

Standardowo szaszłyki z mięsa są daniem bardzo wymagającym. Często gospodyni chwałą się swoimi własnymi przypisami na marynadę do mięsa. Niektóre mają swoje sekrety, aby mięso wyszło mięciutkie. Jednak tradycyjnie to panowie powinni gotować to danie. Podobno nie cierpi ono kobiecych rąk. Może nadziewanie mięsa na szpikułce, szczególnie te metalowe, faktycznie warto oddać mężczyznom. Ale mięso może zamarynować każda pani domu. Z naszym przepisem zajmie to zaledwie 5 miniut.

Przepis, który dzisiaj wam zdradzamy, szczególnie się przyda, kiedy zapomnieliście przygotować mięso wcześniej i nie macie kilka godzin na marynowanie waszych szaszłyków. Tu wystarczy tylko półgodziny, czyli tyle, co zajmuje rozpalanie grilla tradycyjnego. Więc do dzieła!

Szybkie szaszłyki z mięsa
Szybkie szaszłyki z mięsa – CRAVEmonkey

Składniki na szybkie szaszłyki z mięsa:

  • 0,5 kg wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 3 łyżki octu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej (najlepiej wédzonej)
  • 2 łyżki swanskiej soli (lub może użyć zwykłej)
  • 1 łyżka przyprawy chmeli-suneli
  • 2 szkłanki wody gazowanej
  • potrzebne będą także szpikułce do szaszłyków (drewniane lub metalowe, jeżeli robicie szaszłyki na ogniu / węgłach)
Szybkie szaszłyki z mięsa
Szybkie szaszłyki z mięsa – CRAVEmonkey

Sposób przygotowania szybkich szaszłyków:

  1. Najpierw mięso kroimy na kwadratowe kawałki o wielkości około 5 cm.
  2. Następnie cebulę kroimy na krążki
  3. Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy rękami w dużej misce.
  4. Potem dodajemy pokrojoną cebulę do mięsa i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
  5. Teraz do miski z mięsa dodajemy ocet oraz wodę gazowaną, mieszamy.
  6. Na koniec mięso w marynacie należy przykryć folią spożywczą i zostawić na półgodziny (im dłużej, tym lepiej). W tym czasie możecie rozpalić grilla, jeżeli gotujecie na klasycznym grillu.
  7. Po upływie tego czasu, mięso nadziewamy na szpikulce zamiennie z krążkami cebuli.
  8. Grillujemy z obu stron. Uważajcie, żeby nie wysuszyć zbyt mocno mięso, należy go zdjąć, jak zobaczycie, że już jest upieczone w środku.
  9. I gotowe!
Quick meat shashlik
Szybkie szaszłyki z mięsa – CRAVEmonkey

Najlepiej szaszłyki z mięsa wychodzą na grillu tradycyjnym z węgłem. My to zrobiliśmy na elektrycznym i też dobrze wyszły!

Szaszłyki z mięsa warto uzupełnić także grillowanymi warzywami. Tu znajdzie więcej naszych przepisów na dania z grilla, w tym nasze ulubione warzywa.

A jak wy gotujecie mięso na grillu i jakie lubicie najbardziej? Podzielcie się z nami w komentarzu lub na Facebook’u, Instagram’ie albo Twitterze.