Dzisiaj nadszedł w końcu ten dzień. Od dzisiaj do Wigilii będziemy dzielić się z wami naszymi przepisami z Wigilijnego Stołu. A zaczynamy z klasyką – łatwe pierniczki Bożonarodzeniowe.

Ten przepis możecie zrobić na miesiąc przed świętami i zamknąć pierniczki w szczelnym pojemniku (dorzuć do nich plasterek jabłka) i dalej będą mięciutkie i pyszne.

Ale musimy powiedzieć jedno jeśli to Ci się uda będziemy pod wrażeniem. A dlaczego? Bo one są tak pyszne, że znikają niemalże zaraz po wyjęciu z piekarnika. 

My osobiście co roku robimy kilka porcji bo wszyscy o nie pytają. 

Nie przejmuj się możesz je tę zrobić nawet w Wigilię i też będą idealne. Jeszcze Cię nie przekonaliśmy… Pieczenie a raczej dekorowanie pierników to idealne zajęcie dla najmłodszych, więc jeśli macie jakieś maluchy w domu na święta to to będzie dla nich idealne zajecie/zabawa!

Więc śmiało zakasujemy rękawy i zabieramy się do roboty!

Składniki na łatwe pierniczki Bożonarodzeniowe:

  • 600g mąki
  • 300g cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 30 g przyprawy piernikowej (albo przyprawy Pumpkin Pie)
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka (+ dodatkowe 1-2 jajka do posmarowania)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Około 0,5 szklanki mleka w temperaturze pokojowej

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać siekając nożem. Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło, jajka i ekstrakt waniliowy.
  2. Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, ale nie klejące się zbytnio do rąk (możemy nie wykorzystać całego mleka). Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.
  3. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości max. 0,5 cm. Foremkami wykrajać pierniczki (my wybraliśmy w kształcie choinki i ludzika). Posmarować roztrzepanym jajkiem (najlepiej użyć do tego pędzla kuchennego) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie – pierniczki troszkę urosną a my nie chcemy by się skleiły ze sobą.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez ok. 10 – 15 minut, w zależności od grubości.

Tutaj znajdziesz nasze inne przepisy na Świąteczny stół.

Pierniczki

Napiszcie w komentarzach, jak zdecydowaliście się udekorować swoje przekąski i podzielcie się zdjęciami na Facebook’uInstagram’ie albo Twitterze.