Dzisiaj nadszedł w końcu ten dzień. Od dzisiaj do Wigilii będziemy dzielić się z wami naszymi przepisami z Wigilijnego Stołu. A zaczynamy z klasyką – łatwe pierniczki Bożonarodzeniowe.
Ten przepis możecie zrobić na miesiąc przed świętami i zamknąć pierniczki w szczelnym pojemniku (dorzuć do nich plasterek jabłka) i dalej będą mięciutkie i pyszne.
Ale musimy powiedzieć jedno jeśli to Ci się uda będziemy pod wrażeniem. A dlaczego? Bo one są tak pyszne, że znikają niemalże zaraz po wyjęciu z piekarnika.
My osobiście co roku robimy kilka porcji bo wszyscy o nie pytają.
Nie przejmuj się możesz je tę zrobić nawet w Wigilię i też będą idealne. Jeszcze Cię nie przekonaliśmy… Pieczenie a raczej dekorowanie pierników to idealne zajęcie dla najmłodszych, więc jeśli macie jakieś maluchy w domu na święta to to będzie dla nich idealne zajecie/zabawa!
Więc śmiało zakasujemy rękawy i zabieramy się do roboty!
Składniki na łatwe pierniczki Bożonarodzeniowe:
- 600g mąki
- 300g cukru
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 30 g przyprawy piernikowej (albo przyprawy Pumpkin Pie)
- 2 łyżki masła
- 2 jajka (+ dodatkowe 1-2 jajka do posmarowania)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Około 0,5 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać siekając nożem. Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło, jajka i ekstrakt waniliowy.
- Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, ale nie klejące się zbytnio do rąk (możemy nie wykorzystać całego mleka). Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości max. 0,5 cm. Foremkami wykrajać pierniczki (my wybraliśmy w kształcie choinki i ludzika). Posmarować roztrzepanym jajkiem (najlepiej użyć do tego pędzla kuchennego) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie – pierniczki troszkę urosną a my nie chcemy by się skleiły ze sobą.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez ok. 10 – 15 minut, w zależności od grubości.
Tutaj znajdziesz nasze inne przepisy na Świąteczny stół.
Napiszcie w komentarzach, jak zdecydowaliście się udekorować swoje przekąski i podzielcie się zdjęciami na Facebook’u, Instagram’ie albo Twitterze.