Otrzymaliśmy więc skrzynkę jabłek. I zgadnijcie, jaka była nasza pierwsza myśl… Szarlotka! Oto nasze spojrzenie na ten słynny placek. Rozkoszuj się, i niech ten przepis zmotywuje Cię do zrobienia szarlotki samodzielnie – dla siebie lub dla innych.

SKŁADNIKI NA SZARLOTKĘ Z ORZECHAMI:

Ciasto:

  • 300 g mąki (300 g)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 210 g masła
  • 1 łyżka zimnej wody

Mus jabłkowy:

  • 1 kg jabłek
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka budyniu w proszku
  • 75 g orzechów pekan lub orzechów włoskich
  • opcjonalnie 2 – 3 łyżki likieru amaretto lub likieru kokosowego

Sposób przyotowania:

  1. Przesyp mąkę do miski, dodaj cukier puder i pokrój w kostkę zimne masło. Mieszaj mikserem przez około minutę lub wyrób ciasto rękami lub je posiekaj nożem.
  2. Dodaj wodę i wyrabiaj ciasto przez chwilę, aż ciasto zacznie się łaćzyć w jeden kawałek. Połącz je wszystkie w jednorodne ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na około 30 minut.
  3. W międzyczasie obrierz jabłka, pokrój w ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. A następnie pokrój w plasterki.
  4. Do garnka wsyp cukier i połóż jabłka na wierzch. Podgrzewaj przez około 3-4 minuty, aż cukier zacznie się karmelizować.
  5. Wlej sok z cytryny, dodaj cukier waniliowy i mieszaj mus jabłkowy przez kolejne 4 minuty.
  6. Na koniec dodaj cynamon, budyń w proszku i jeśli chcesz likier kokosowy lub amaretto.
  7. Rozdrobnij orzechy w blenderze.
  8. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celciusza. Forma na tortownicę o średnicy około 23 – 24 cm lub formę na ciasto o szerokości 24 na 24 cm grubo posmarój masłem lub użyć papieru do pieczenia lub poprostu formy silikonowej.
  9. Wyjmij ciasto z lodówki i podzieli na 3 części. Jedną część odłóż na bok i połącz dwie pozostałe i rozwałkuj (posypując mąką). Rozłóż rozwałkowane ciasto na dno i boki formy do pieczenia/tortownicy i odetnij ciasto, które wyszło poza formę.
  10. Rozwałkuj pozostałe ciasto i pokrój w paski.
  11. Przesyp rozdrobnione orzechy na spód ciasta, a następnie wyłóż przygotowany wcześniej mus jabłkowy. Rozłóż paski na wierzch. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut.
  12. I gotowe. Smacznego!

Sprawdź nasze inne przepisy na ciasta i placki!

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).