Boże Narodzenie to czas zabawy i radości spędzony wśród najbliższych przyjaciół i rodziny. Postanowiliśmy sprawić, aby ten czas był jeszcze bardziej udany i doprawion. Oto przepis na świąteczny ajerkoniak.
Jeśli nie wiesz, co to jest ajerkoniak, oto kilka ważnych rzeczy dotyczących tego pysznego drinka:
- Pienisty, kremowy ajerkoniak jest ulubieńcem w Anglii, Kanadzie i Ameryce.
- Ten zimowy napój składa się z mleka, śmietany, cukru, ubitych białek i żółtek jaj.
- Istnieje wiele wersji tego napoju, używając alkoholi takich jak rum, brandy, whisky czy burbona.
- Uważa się, że ajerkoniak został opracowany na podstawie posset (średniowiecznego napoju europejskiego wytwarzanego z gorącego mleka), który był tworzony na podstawie wina lub piwa i przyprawiony przyprawami.
- Angielska nazwa ajerkoniaku „eggnog” pochodzi od słowa „noggin”. Nog to mały drewniany kubek, w którym podawano napój.
- W USA 24 grudnia jest Narodowym Dniem ajerkoniaku.
- Najczęstsze przyprawy dodawane do ajerkoniaku to cynamon i gałka muszkatołowa.
Przygotowanie ajerkoniaku jest bardzo łatwe. Napój składa się z jaj, mleka, przypraw i alkoholu. Możesz go zrobić na dzień przed podaniem i przechowywać w lodówce. Ajerkoniak polecamy wszystkim, którzy lubią napoje na bazie mleka.
Więc na co wciąż czekasz?
Składniki na Świąteczny ajerkoniak:
- 2 duże jaja
- 70 g cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 0,5 l mleka
- whisky (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Na początku ubij jajka i cukier w dużej misce, aż cukier się rozpuści.
- Później w rondlu podgrzej mleko, dodaj wanilię i inne przyprawy. Doprowadzić do punktu wrzenia i zdjąć z palnika.
- Dodaj niewielką ilość gorącej mieszanki mlecznej do masy jajecznej, nadal energicznie ubijając. Jeśli wykonasz to zbyt szybko, masę może się zważyć.
- Wlej mleczną mieszaninę do garnka i podgrzewaj do temperatury powyżej 70 stopni (masa może być spieniona). Następnie zdejmij z palnika, poczekaj, aż masa ostygnie, schłódź w lodówce.
- Przed podaniem dodaj whisky i posyp ją świeżo startą gałką muszkatołową. Jeśli chcesz stworzyć wersję dla dzieci, po prostu pomiń dodawanie whisky do swojego napoju. Przed podaniem napój powinien zostać ponownie podgrzany.
Tutaj znajdziesz nasze inne przepisy na Świąteczny stół.
Napiszcie w komentarzach, jak zdecydowaliście się udekorować swoje przekąski i podzielcie się zdjęciami na Facebook’u, Instagram’ie albo Twitterze.