Do stworzenia tego przepisu zainspirowała nas wizyta w jednej z warszawskich kafejek. Pasta z białej czekolady jest świetną alternatywą dla Nutteli, szczególnie gdy ty lub twoi bliscy jesteście uczuleni na orzechy.

Pasta z białej czekolady - CRAVEmonkey
Pasta z białej czekolady – CRAVEmonkey

Ta pasta z białej czekolady jest kremowa, słodka i uzależniająca. Polecamy ją na kanapkę, naleśniki lub gdy pieczesz coś słodkiego. Pozwól swojej wyobraźni odlecieć, a na pewno zrobisz z nią coś pysznego.

Ale nie martw się, jeśli utkniesz na jedzeniu jej prosto ze słoika – nie jesteście sami – my też tam byłyśmy. Wkrótce pokażemy wam w jaki sposób używamy jej do innych potraw. Więc póki czekasz, przygotujmy ten pyszny przepis.

Pasta z białej czekolady - CRAVEmonkey
Pasta z białej czekolady – CRAVEmonkey

Składniki:

  • 100g dobrej jakości białej czekolady
  • 15 ml (1 łyżka stołowa) śmietany (30-36%)
  • 100 ml słodzonego skondensowanego mleka
Pasta z białej czekolady - CRAVEmonkey
Pasta z białej czekolady – CRAVEmonkey

Sposób przygotowania:

  1. Wlej śmietanę do małego garnka i połóż podzieloną na kawałki białą czekoladę na wierzch.
  2. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Następnie zdejmij z ognia.
  3. Dodaj skondensowane mleko i mieszaj, aż pasta będzie gładka (nie przejmuj się jak jeszcze będzie ona dość rzadka).
  4. Wlej do słoika i ostudzić. To powinno sprawić, że pasta będzię gęstsza.
  5. Przechowywaj w lodówce nawet przez tydzień.
Pasta z białej czekolady - CRAVEmonkey
Pasta z białej czekolady – CRAVEmonkey

Napiszcie w komentarzach, jak zdecydowaliście się udekorować swoje przekąski i podzielcie się zdjęciami na Facebook’uInstagram’ie albo Twitterze.