Do stworzenia tego przepisu zainspirowała nas wizyta w jednej z warszawskich kafejek. Pasta z białej czekolady jest świetną alternatywą dla Nutteli, szczególnie gdy ty lub twoi bliscy jesteście uczuleni na orzechy.

Ta pasta z białej czekolady jest kremowa, słodka i uzależniająca. Polecamy ją na kanapkę, naleśniki lub gdy pieczesz coś słodkiego. Pozwól swojej wyobraźni odlecieć, a na pewno zrobisz z nią coś pysznego.
Ale nie martw się, jeśli utkniesz na jedzeniu jej prosto ze słoika – nie jesteście sami – my też tam byłyśmy. Wkrótce pokażemy wam w jaki sposób używamy jej do innych potraw. Więc póki czekasz, przygotujmy ten pyszny przepis.

Składniki:
- 100g dobrej jakości białej czekolady
- 15 ml (1 łyżka stołowa) śmietany (30-36%)
- 100 ml słodzonego skondensowanego mleka

Sposób przygotowania:
- Wlej śmietanę do małego garnka i połóż podzieloną na kawałki białą czekoladę na wierzch.
- Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Następnie zdejmij z ognia.
- Dodaj skondensowane mleko i mieszaj, aż pasta będzie gładka (nie przejmuj się jak jeszcze będzie ona dość rzadka).
- Wlej do słoika i ostudzić. To powinno sprawić, że pasta będzię gęstsza.
- Przechowywaj w lodówce nawet przez tydzień.

Masz ochotę na coś słodkiego na śniadanie? Mamy wiele przepisóe idealnych na śniadanie. Kliknij tutaj, a napewno znajdziesz coś idealnego dla siebie. A jak wolisz coś wytrawnego nie przejmuj się i poszukaj inspiracji tutaj.
Napiszcie w komentarzach, jak zdecydowaliście się udekorować swoje przekąski i podzielcie się zdjęciami na Facebook’u, Instagram’ie albo Twitterze.