Litewski chlebek smażony to typowy starter, który znajdziecie w każdej restauracji (i nie tylko) na Litwie. To takie łatwe i smaczne danie. Dlatego też postanowiliśmy pokazać wam, jak zrobić ten przysmak. Te kilka prostych kroków sprawią, że będziecie mogli rozsmakowywać się tą prostą przystawką.
Litewski chlebek smażony może być starterem przed głównym daniem, aby zatrzymać pierwszy głód. Może on też być przystawką, dodatkiem do mięsa albo nawet do ryby. A dodatkowo też może być to świetna przekąską do piwa. My właśnie w tej formie najbardziej lubimy ten przysmak. Niezależnie od tego, czy lubicie lekkie jasne piwo czy ciemne, albo może wolicie cydry też – do wszystkiego będzie pasował litewski chlebek.
Zróbcie tą przystawkę chociaż jeden raz, a z pewnością potem będzie często gościć na waszych stołach!
Składniki na Litewski chlebek smażony:
- 2 kromki chleba (najlepiej Litwińskiego albo raczej z ciemnych chlebów)
- oleju do smażenia
- 2 łyżki majonezu
- 25g parmezanu (lub innego żółtego sera bardzo drobno startego)
Sposób przygotowania:
- Pokrój chleb w paski o grubości 1cm (by wyglądały prawie jak frytki)
- W międzyczasie rozgrzej olej na patelni a następnie wrzuć chlebek
- Przewracając co jakiś czas chlebek i odcedź gdy będzie już równomiernie złoto-brązowy (lecz nie spalony) na kawałku ręcznika papierowego.
- Podawaj z majonezem i startym serem.
I gotowe!
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl(Twitter, Instagram, Facebook).