Dla nas są trzy składniki, które są mocno związane z okresem Wielkanocy. Są to jajka, majeranek i biała kiełbasa. Postanowiliśmy więc zacząć od prostego przepisu na pieczoną białą kiełbasę z majerankiem, które łączą dwa z tych składników.

Biała kiełbasa pieczona w piekarniku z dodatkiem cebuli i majeranku jest pyszna – miękka i aromatyczna. Sukces tego dania jest związany z zakupem dobrej klasy białej kiełbasy… nasza taka była. Gorąco polecamy to danie na wasz stół Wielkanocny.

Pieczona biała kiełbasa z majerankiem - CRAVEmonkey

Ten przepis jest prosty, a majeranek sprawia, że danie osiąga kolejny poziom ideału. Więc zacznijmy wreszcie przygotowywać to wspaniałą potrawę.

Składniki na pieczona biała kiełbasa:

  • 6 białych kiełbas (surowych)
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki stołowe majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej
  • 3 łyżki stołowe wody
Pieczona biała kiełbasa z majerankiem - CRAVEmonkey

Pieczona biała kiełbasa z majerankiem – CRAVEmonkey

Sposób przygotowania:

  1. Nasmaruj naczynie żaroodporne olejem.
  2. Pokrój cebulę w kostkę, pióra lub krążki (według twoich preferencji) i połóż na dnie naczynia żaroodpornego.
  3. Dopraw solą i pieprzem, a następnie posyp jedną łyżką stołową majeranku.
  4. Następnie polej cebulę jedną łyżkę oleju.
  5. W następnej kolejności połóż białą kiełbasę na przyprawionej cebuli i zalej je 3 łyżkami wody.
  6. Przypraw je ponownie resztą majeranku (powinniście mieć jeszcze jedna łyżkę).
  7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz kiełbaski przez godzinę. Zalecamy pieczenie ich pod przykryciem przez pierwsze 40 minut i zdjęcie pokrywy na pozostałe 20 minut.
  8. Smacznego!
Pieczona biała kiełbasa z majerankiem - CRAVEmonkey

Pieczona biała kiełbasa z majerankiem – CRAVEmonkey

Tutaj znajdziesz nasze inne przepisy, które są idealne na Wielkanoc.

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).