Dla nas są trzy składniki, które są mocno związane z okresem Wielkanocy. Są to jajka, majeranek i biała kiełbasa. Postanowiliśmy więc zacząć od prostego przepisu na pieczoną białą kiełbasę z majerankiem, które łączą dwa z tych składników.
Biała kiełbasa pieczona w piekarniku z dodatkiem cebuli i majeranku jest pyszna – miękka i aromatyczna. Sukces tego dania jest związany z zakupem dobrej klasy białej kiełbasy… nasza taka była. Gorąco polecamy to danie na wasz stół Wielkanocny.
Ten przepis jest prosty, a majeranek sprawia, że danie osiąga kolejny poziom ideału. Więc zacznijmy wreszcie przygotowywać to wspaniałą potrawę.
Składniki na pieczona biała kiełbasa:
- 6 białych kiełbas (surowych)
- 2 duże cebule
- 2 łyżki stołowe majeranku
- sól i pieprz do smaku
- olej
- 3 łyżki stołowe wody
Sposób przygotowania:
- Nasmaruj naczynie żaroodporne olejem.
- Pokrój cebulę w kostkę, pióra lub krążki (według twoich preferencji) i połóż na dnie naczynia żaroodpornego.
- Dopraw solą i pieprzem, a następnie posyp jedną łyżką stołową majeranku.
- Następnie polej cebulę jedną łyżkę oleju.
- W następnej kolejności połóż białą kiełbasę na przyprawionej cebuli i zalej je 3 łyżkami wody.
- Przypraw je ponownie resztą majeranku (powinniście mieć jeszcze jedna łyżkę).
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz kiełbaski przez godzinę. Zalecamy pieczenie ich pod przykryciem przez pierwsze 40 minut i zdjęcie pokrywy na pozostałe 20 minut.
- Smacznego!
Tutaj znajdziesz nasze inne przepisy, które są idealne na Wielkanoc.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).