Sałatka ziemniaczana w stylu austriackim jest lżejsza od amerykańskiej sałatki ziemniaczanej, ponieważ jest zrobiona bez majonezu. Ma bazę z octu i jest aromatyzowana czerwoną cebulą, bulionem wołowym i musztardą. Ta sałatka ziemniaczana jest tradycyjnym dodatkiem do sznycla.

Ta sałatka ziemniaczana przynosi na myśl wiele wspomnień. Pamiętam, że jako dziecko jadłam ją za każdym razem, gdy byłam w Wiener Prater (wiedeńskim parku rozrywki).Musisz go koniecznie odwiedzić jak będziesz w Wiedniu!

Potato salad austrian-style
Sałatka ziemniaczana w stylu austriackim

Jakie ziemniaki użyć do sałatki ziemniaczanej w stylu austryjackim?

Jeśli chodzi o ziemniaki, w tej sałatce używam młodych ziemniaków. Zalecam unikanie używania dużych, ponieważ często rozpadają się na kawałki w trakcie krojenia. Młode ziemniaki mają cienką, delikatną skórkę i wyraźną, woskową teksturę. Są młodymi ziemniakami i, w przeciwieństwie do swoich w pełni rozwiniętych odpowiedników, zachowują swój kształt po ugotowaniu i cięciu. Są także słodsze, ponieważ ich cukier nie przekształcił się jeszcze w skrobię i dlatego są szczególnie odpowiednie do sałatek.

Zróbmy więc pyszną sałatkę ziemniaczaną w stylu austriackim.

Sałatka ziemniaczana w stylu austriackim
Sałatka ziemniaczana w stylu austriackim

Składniki na sałatkę ziemniaczaną w stylu austriackim:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 200 ml bulionu wołowego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 czerwona cebula (drobno posiekana)
  • 1 łyżka musztardy
  • sól / pieprz do smaku
  • szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Nowe ziemniaki opłucz, aby usunąć brud i gotuj w całości. Aby zagotować, umieść ziemniaki w ganku w lekko osolonej wodzie, zagotuj, a następnie gotuj na wolnym ogniu (około 10 minut) i odcedź.
  2. Gdy ziemniaki są wystarczająco schłodzone, aby można je dotknąć, ale nadal są ciepłe, obrać (z nowymi ziemniakami jest to opcjonalne) i pokroić w cienkie plasterki (nie grubsze niż 3 mm). Odłóż na bok w dużej misce.
  3. W między czasie podgrzej masło na patelni na średnim ogniu, dodaj drobno pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i gotuj aż stanie się przezroczysta, 3-4 minuty.
  4. Następnie dodaj do cebuli ocet oraz bulion wołowy.
  5. Doprowadź do wrzenia i pozwól się gotować na średnim ogniu przez około 2 minuty.
  6. Następnym krokiem będzie wymieszanie pokrojonych ziemniaków z bulionem z octem, dodanie musztardy, delikatnie wymieszaj.
  7. Następnie dodaj olej i również ostrożne wymieszanie.
  8. Przykryj miskę pokrywką i pozwól „odpocząć” przez co najmniej 30 minut, aby ziemniaki mogły wchłonąć część dressingu.
  9. Sałatka ziemniaczana jest tradycyjnie spożywana na ciepło (po 30 minutach „odpoczynku”) lub schłodzona (po dłuższym czasie „odpoczynku”).
  10. Przed podaniem wymieszaj sałatkę, spróbuj, w razie potrzeby dodaj trochę soli i pieprzu i posyp szczypiorkiem.
Картофельный салат по-австрийски
Sałatka ziemniaczana w stylu austriackim

Jeśli chcesz zobaczyć nasze inne sałatki, tutaj znajdziesz naszą ofertę. Gorąco polecamy naszą sałatkę z makaronem chorizo ​​i naszą letnią sałatkę z klimatem – sałatka z arbuza z serem feta.

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).