Sałatka ziemniaczana w stylu austriackim jest lżejsza od amerykańskiej sałatki ziemniaczanej, ponieważ jest zrobiona bez majonezu. Ma bazę z octu i jest aromatyzowana czerwoną cebulą, bulionem wołowym i musztardą. Ta sałatka ziemniaczana jest tradycyjnym dodatkiem do sznycla.
Ta sałatka ziemniaczana przynosi na myśl wiele wspomnień. Pamiętam, że jako dziecko jadłam ją za każdym razem, gdy byłam w Wiener Prater (wiedeńskim parku rozrywki).Musisz go koniecznie odwiedzić jak będziesz w Wiedniu!
Jakie ziemniaki użyć do sałatki ziemniaczanej w stylu austryjackim?
Jeśli chodzi o ziemniaki, w tej sałatce używam młodych ziemniaków. Zalecam unikanie używania dużych, ponieważ często rozpadają się na kawałki w trakcie krojenia. Młode ziemniaki mają cienką, delikatną skórkę i wyraźną, woskową teksturę. Są młodymi ziemniakami i, w przeciwieństwie do swoich w pełni rozwiniętych odpowiedników, zachowują swój kształt po ugotowaniu i cięciu. Są także słodsze, ponieważ ich cukier nie przekształcił się jeszcze w skrobię i dlatego są szczególnie odpowiednie do sałatek.
Zróbmy więc pyszną sałatkę ziemniaczaną w stylu austriackim.
Składniki na sałatkę ziemniaczaną w stylu austriackim:
- 0,5 kg ziemniaków
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 200 ml bulionu wołowego
- 4 łyżki oleju
- 1 czerwona cebula (drobno posiekana)
- 1 łyżka musztardy
- sól / pieprz do smaku
- szczypiorek do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Nowe ziemniaki opłucz, aby usunąć brud i gotuj w całości. Aby zagotować, umieść ziemniaki w ganku w lekko osolonej wodzie, zagotuj, a następnie gotuj na wolnym ogniu (około 10 minut) i odcedź.
- Gdy ziemniaki są wystarczająco schłodzone, aby można je dotknąć, ale nadal są ciepłe, obrać (z nowymi ziemniakami jest to opcjonalne) i pokroić w cienkie plasterki (nie grubsze niż 3 mm). Odłóż na bok w dużej misce.
- W między czasie podgrzej masło na patelni na średnim ogniu, dodaj drobno pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i gotuj aż stanie się przezroczysta, 3-4 minuty.
- Następnie dodaj do cebuli ocet oraz bulion wołowy.
- Doprowadź do wrzenia i pozwól się gotować na średnim ogniu przez około 2 minuty.
- Następnym krokiem będzie wymieszanie pokrojonych ziemniaków z bulionem z octem, dodanie musztardy, delikatnie wymieszaj.
- Następnie dodaj olej i również ostrożne wymieszanie.
- Przykryj miskę pokrywką i pozwól „odpocząć” przez co najmniej 30 minut, aby ziemniaki mogły wchłonąć część dressingu.
- Sałatka ziemniaczana jest tradycyjnie spożywana na ciepło (po 30 minutach „odpoczynku”) lub schłodzona (po dłuższym czasie „odpoczynku”).
- Przed podaniem wymieszaj sałatkę, spróbuj, w razie potrzeby dodaj trochę soli i pieprzu i posyp szczypiorkiem.
Jeśli chcesz zobaczyć nasze inne sałatki, tutaj znajdziesz naszą ofertę. Gorąco polecamy naszą sałatkę z makaronem chorizo i naszą letnią sałatkę z klimatem – sałatka z arbuza z serem feta.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).