Super kremowy hummus i bez grudek! Nie szukaj dalej mamy tu idealny przepis dla Ciebie. Możesz zacząć od sprawdzenia naszego artykułu o tym, jak prawidłowo ugotować ciecierzycę. Będziemy również doradzać, jak zrobić hummus z ciecierzycy w puszkach.

Możesz także pominąć część dotyczącą obierania ciecierzycy ale nie radzimy ci tego. Jest to naprawdę kluczowy etap, aby uzyskać kremowy hummus, a nie taki z drobnymi grudkami. Wszyscy jesteśmy zajętymi ludźmi i potrafimy to zrozumieć, że nie masz czasu, więc pozostawimy Tobie tą decyzję.

12- 24 godziny, aby zrobić, jeśli gotujesz ciecierzycę, jeśli używasz puszki, to zajmie 1 godzinę gotowania.

Podaje 4 porcje

Hummus

Składniki na hummus:

  • 1 puszka ciecierzyca lub 1 1/2 szklanki (250 gramów) obgotowanej obranej ciecierzycy (patrz przepis z ciecierzycy)
  • 60 ml świeżego soku z cytryny (1 duża cytryna)
  • 60 ml dobrze wymieszanej tahini
  • 1 ząbek świeżego czosnku lub 3 pieczone
  • 30 ml ekstra oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, plus więcej do serwowania
  • 1/2 łyżeczki kminku ziemnego
  • Sól do smaku i ekstra do dekoracji
  • 2 do 3 łyżek stołowych (30 do 45 ml) wody
  • Szcypta mielonej wędzonej papryki, do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw, jeśli używasz ciecierzycy w puszkach zapoznaj się z naszym przepisem na temat gotowania ciecierzycy. Patrz tylko na część o gotowaniu i myciu ciecierzycy. Temat moczenia przez noc dotyczy tylko suchej ciecierzycy.
  2. Następnie, dodaj sok cytrynowy, tahini, czosnek, kminek i oliwę z oliwek do swojego robota kuchennego i dobrze zblenduj ciecierzycę. Tekstura musi zmienić się w coś solidnego i przyklei się do boków procesora (około 1 minuty).
  3. Potem zbierz mieszankę z powrotem na środek procesora, dodaj połowę ciecierzycy i mieszaj przez kolejną minutę.
  4. Następnie ponownie zbierz wszystkie składniki na środek procesora i dodaj wodę wraz z pozostałą ciecierzycą i mieszaj przez 2 minuty. Jeśli potrzeba dodaj więcej wody, aby hummus był bardziej kremowy i gładki.
  5. Im dłużej mieszasz hummus, tym bardziej będzie on gładszy. Jeśli używasz blendera ręcznego z przystawką do przetwórstwa żywności, radzimy mieszać przez kolejną minutę lub dwie. Pamiętaj by wyłączać blender co jakiś czas, aby go nie przegrzać.

Skrop odrobiną oliwy z oliwek, posyp szczyptą soli kamiennej i wędzonej papryki. Dodaj na wierzch kilka luźnych ziaren ciecierzycy i zjedz na kolację trochę przepysznego hummusu.

To jest naprawdę pyszne. Zazwyczaj nie przyprawiamy go zbyt mocno, ale dodajemy sól do wierzch, aby uzyskać kontrastowy smak i chrupkość soli kamiennej.

Do tego przepisu możesz dodać różne przyprawy lub nawet suszone pomidory, aby uzyskać inny smakowo hummus .

Świat hummusa jest teraz twoją specjalnością. Baw się i baw się z tym przepisem. Pamiętaj, że to nie tahini sprawi, że będzie gładkie. Ważne tu jest obieranie ciecierzycy i dodatkowa porcja wody może zrobić to za Ciebie.

Hummus

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (FacebookInstagram, Twitter).