Super kremowy hummus i bez grudek! Nie szukaj dalej mamy tu idealny przepis dla Ciebie. Możesz zacząć od sprawdzenia naszego artykułu o tym, jak prawidłowo ugotować ciecierzycę. Będziemy również doradzać, jak zrobić hummus z ciecierzycy w puszkach.
Możesz także pominąć część dotyczącą obierania ciecierzycy ale nie radzimy ci tego. Jest to naprawdę kluczowy etap, aby uzyskać kremowy hummus, a nie taki z drobnymi grudkami. Wszyscy jesteśmy zajętymi ludźmi i potrafimy to zrozumieć, że nie masz czasu, więc pozostawimy Tobie tą decyzję.
12- 24 godziny, aby zrobić, jeśli gotujesz ciecierzycę, jeśli używasz puszki, to zajmie 1 godzinę gotowania.
Podaje 4 porcje
Składniki na hummus:
- 1 puszka ciecierzyca lub 1 1/2 szklanki (250 gramów) obgotowanej obranej ciecierzycy (patrz przepis z ciecierzycy)
- 60 ml świeżego soku z cytryny (1 duża cytryna)
- 60 ml dobrze wymieszanej tahini
- 1 ząbek świeżego czosnku lub 3 pieczone
- 30 ml ekstra oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, plus więcej do serwowania
- 1/2 łyżeczki kminku ziemnego
- Sól do smaku i ekstra do dekoracji
- 2 do 3 łyżek stołowych (30 do 45 ml) wody
- Szcypta mielonej wędzonej papryki, do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Najpierw, jeśli używasz ciecierzycy w puszkach zapoznaj się z naszym przepisem na temat gotowania ciecierzycy. Patrz tylko na część o gotowaniu i myciu ciecierzycy. Temat moczenia przez noc dotyczy tylko suchej ciecierzycy.
- Następnie, dodaj sok cytrynowy, tahini, czosnek, kminek i oliwę z oliwek do swojego robota kuchennego i dobrze zblenduj ciecierzycę. Tekstura musi zmienić się w coś solidnego i przyklei się do boków procesora (około 1 minuty).
- Potem zbierz mieszankę z powrotem na środek procesora, dodaj połowę ciecierzycy i mieszaj przez kolejną minutę.
- Następnie ponownie zbierz wszystkie składniki na środek procesora i dodaj wodę wraz z pozostałą ciecierzycą i mieszaj przez 2 minuty. Jeśli potrzeba dodaj więcej wody, aby hummus był bardziej kremowy i gładki.
- Im dłużej mieszasz hummus, tym bardziej będzie on gładszy. Jeśli używasz blendera ręcznego z przystawką do przetwórstwa żywności, radzimy mieszać przez kolejną minutę lub dwie. Pamiętaj by wyłączać blender co jakiś czas, aby go nie przegrzać.
Skrop odrobiną oliwy z oliwek, posyp szczyptą soli kamiennej i wędzonej papryki. Dodaj na wierzch kilka luźnych ziaren ciecierzycy i zjedz na kolację trochę przepysznego hummusu.
To jest naprawdę pyszne. Zazwyczaj nie przyprawiamy go zbyt mocno, ale dodajemy sól do wierzch, aby uzyskać kontrastowy smak i chrupkość soli kamiennej.
Do tego przepisu możesz dodać różne przyprawy lub nawet suszone pomidory, aby uzyskać inny smakowo hummus .
Świat hummusa jest teraz twoją specjalnością. Baw się i baw się z tym przepisem. Pamiętaj, że to nie tahini sprawi, że będzie gładkie. Ważne tu jest obieranie ciecierzycy i dodatkowa porcja wody może zrobić to za Ciebie.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Facebook, Instagram, Twitter).