Nie wyrzucaj pestek z dyni, gdy robisz puree z dyni lub zupę z dyni piżmowej! Zamiast tego upraż je. Prażone pestki z dyni to zdrowa przekąska, źródło magnezu, żelaza, cynku i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin z grupy B. Można je dodawać do zup, sałatek, sosów, ciast i deserów. A jak je zrobić? To bardzo łatwe.
Więc jeśli chcesz się dowiedzieć, jak je zrobić, poprostu czytaj dalej!
SKŁADNIKI NA PRAŻONE PESTKI Z DYNI:
- Nasiona dyni
- olej
- Sól
- miód (opcjonalnie)
- płatki chili (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Podczas przygotowywania potraw z dyni zeskrob pestki z dyni szeroką, płaską łyżką.
- Oczyść pestki z miąższu i przepłucz nasiona tak by były czyste.
- Opłucz je w misce z wodą. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, pozostaw je na noc w wodzie do namoczenia.
- Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż pestki dyni na dużej blasze do pieczenia.
- Zbierz, jakie składniki Ci się podobają – niezbędna jest sól morska, a do tej wersji użyłem również miodu i płatków chili. Zapraszam śmiało do eksperymentowania z innymi przyprawami, które lubisz. W ten sposób osiągniesz przekąskę, która trafi dokładnie w twój gust!
- Polej nasiona kilka dobrymi łyżkami oliwy z oliwek.
- Posyp/polej resztą składników po wierzchu (sól, miód, chilli, etc).
- Wymieszaj razem, aby twoje nasiona były dobrze pokryte wszystkimi składnikami.
- Piecz w temperaturze 180°C przez około 10 minut lub do momentu, aż nasiona staną się lekko złotobrązowe.
- Pozostaw do ostygnięcia, zanim włożysz w nie palce (wiemy, że będzie to trudne, ale poczekaj!)
- A potem są gotowe na przekąskę!
Prażone pestki z dyni należy przechowywać w szczelnym pojemniku.
Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z dynią? Mamy dla Ciebie kilka świetnych pomysłów! Sprawdź nasze ulubione przepisy na dynie tutaj. Szczególnie polecamy naszą pumpkin spice latte czy przepyszny sernik dyniowy.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).
słodko=ostre, pycha:)