Dżem dziadka to tak naprawdę dżem z wiśni. U mnie w domu został tak nazwany przez moich chrześniaków, którzy zjadali go w ogromnych ilościach w szczególności do naleśników (tutaj możesz zobaczyć nasze przepisy na różnorodne naleśniki).
Co jeszcze muszę podkreślić – to ten dżem nie do końca robił „dziadek”, a przynajmniej nie on jako jedyny. W ilościach, które go robimy w moim domu rodzinnym, to jest robota na minimum dwie osoby jak nie więcej. A to ze względu na fakty by dżem z wiśni był idealny wiśnie trzeba wydrylować!
Kto kiedykolwiek drylował wiśnie wie, że nie jest to łatwa sprawa. Ja za każdym razem po drylowaniu wyglądam jakbym miała ospę – moja twarz jest pełna małych bordowych kropek z soku wiśniowego :P.
Ale niech to was nie zniechęca by zrobić nasz dżem „dziadka”. Ta walka z wiśniami jest warta zachodu, bo na koniec otrzymujecie pyszny dżem wiśniowy. Na dodatek na zachętę będziecie mieć przepyszny sok z wiśni, który możecie wykorzysta do robienia koktajli czy innych pyszności!
No dobra to zabierajmy się za przepis!
Składniki na dżem dziadka – 0,5l słoik:
- 2 kg wiśni – drylowane
- 3 łyżeczki pektyny owocowej
- cukier do smaku (około 5-6 łyżek)
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 120 stopni Celcjusza. Wstaw słoiki i pokrywki oddzielnie do nagrzanego piekarnika i trzymaj je tak prze około 20 minut – tak by słoiki i nakrętki się wyparzyły i spasteryzowały.
- Wiśnie włóż do garnka z grubym dnem i gotuj owoce na średnim ogniu ciągle mieszając. Rób to aż owoce będę miękkie i puszczą sok.
- My polecamy odlać sok do wyparzonego słoika i wykorzystaj go później w innych przepisach.
- Następnie dodaj pektynę owocową oraz cukier i mieszaj tak by świeżo dodane składniki się wymieszały równomiernie. Pektyna spowoduje, że dżem zgęstnieje. Gotuj jeszcze przez jakieś 5 minut.
- Gotowy dżem (będzie dość płynny) przelać do gorących słoików. Zakręcić i postawić do góry dnem i pozostawić je tak do ostygnięcia.
Czy jesteś zainteresowany zrobieniem domowych przetworów? Oto nasz wybór najlepszych domowych przepisów na przetwory.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).