Dynia jest świetnym warzywem, które można wykorzystać praktycznie w każdym daniu. Tym razem mamy pomysł na sernik dyniowy ze skórką z pomarańczy udekorowany białą polewą jogurtowo-czekoladową.

Ciekawe jest to, że dynia świetnie się łączy z innymi smakami. Można powiedzieć, że ona je wchłania i jeszcze bardziej podkreśła ich wyrazistość. Dlatego jak dodamy do dyni suszone morele, albo nutkę pomarańczy, albo też przyprawy korzenne, to jeszcze bardziej podkreślimy smak tych dodatków.

Brzmi ciekawie? To do dzieła, bo to jest szybki i mega prosty przepis.

sernik dyniowy
Sernik z dynii – CRAVEmonkey

Składniki na sernik dyniowy:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj puree z dyni.
  2. Nastęnie, wymieszaj puree z dyni z twarogiem używając miksera lub robota kuchennego.
  3. Ciągle mieszając, dodawaj stopniowo wszystkie składniki: skórkę z pomarańczy, cukier waniliowy, ekstrakt z wanilii, skrobię ziemniaczaną, budyń oraz cukier.
  4. Na koniec dodaj jajka i mieszaj jeszcze przez 5 minut.
  5. Potem wylej masę do tortownicy z wyłożonym papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przy temperaturze 180 stopni przez godzinę
  6. Wyjmij sernik z piekarnika i ostudź w temperaturze pokojowej.
  7. Udekoruj białą polewą jogurtowo-czekoladową.

Jak udekorujesz swój sernik? Możesz klasycznie polać całość lub zrobić wzorek, np. kwiatuszek, kratkę lub pajęczynę 🙂 Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).