Mamy teraz chłodniejszy okres roku. Szczerze mówiąc, jesień to moja ulubiona pora roku, ale nie ze względu na zmieniające się kolory drzew czy melancholię na ulicach – uwielbiam to! Ale fakt, że możesz ogrzać się wspaniałym jedzeniem i napojami. Dlatego jestem tutaj, aby przedstawić wam przepis mojej mamy na duszone żeberka wieprzowe.

W chłodniejszych miesiącach było to klasyczne danie w moim domu. Moja mama zawsze robiła dużą porcję, ponieważ duszone żeberka wieprzowe smakują tak samo (jeśli nie lepiej) następnego dnia. I powiem wam, że nigdy nie przetrwały dłużej, ponieważ cała moja rodzina uwielbia to danie.

Dlatego zdecydowałam, że nadszedł czas, aby podzielić się z Wami tym przepisem. Nie jest to skomplikowane ani rewolucyjne dane, ale myślę, że radość z życia pochodzi głównie z prostych rzeczy.

Przekonajcie się o tym, przygotowując to pyszne danie.

Duszone żeberka wieprzowe
Duszone żeberka wieprzowe

SKŁADNIKI NA Duszone żeberka wieprzowe:

  • żeberka wieprzowe
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • Sól
  • olej (do smażenia)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Żeberka wieprzowe umyj i osusz.
  2. Potnij je na mniejsze kawałki (zwykle tnę tak, aby jedna lub dwie kości żebrowe były w jednym kawałku). I przypraw je solą ze wszystkich stron.
  3. Następnie odłóż na bok na około godzinę. Możesz pominąć ten krok, jeśli się spieszysz, ale warto poczekać. Ale nie martw się, jeśli nie możesz. Od czasu do czasu pomijam ten krok, ponieważ chcę, aby duszone żeberka wieprzowe były przygotowane szybciej. W tym przypadku cierpliwość nie jest moją cnotą.
  4. W dużym garnku zagotuj wodę, która jest wypełniona do połowy. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie i gotuj na małym / średnim ogniu.
  5. Podczas przygotowywania wody dodaj trochę oleju do patelni i podgrzej na średnim ogniu.
  6. Następnie dodaj żeberka i zbrązowij je ze wszystkich stron. Ten krok jest kluczowy, ponieważ musimy „zamknąć” mięso. Zapewni to, że mięso zachowa smak, ale będzie przyjemne i miękkie w środku. Powiedziałbym nawet, że rozpływa się w ustach.
  7. Gdy kawałek będzie gotowy i rumiany ze wszystkich stron, dodaj go do garnka z gotującą się wodą.
  8. Gdy wszystkie żeberka są zrumienione, w garnku gotuj je przez około 45 minut. Po tym czasie są gotowe do podania!

Według mnie idealne połączenie to duszone żeberka wieprzowe wraz z zasmażaną kiszoną kapustą i ziemniakami. Mówię wam, że nie ma nic lepszego niż przetrwanie ciemnego, zimnego jesiennego czy zimowego wieczoru. Oczywiście, jeśli chodzi o jedzenie 🙂

Duszone żeberka wieprzowe wraz z zasmażaną kiszoną kapustą i ziemniakami
Duszone żeberka wieprzowe wraz z zasmażaną kiszoną kapustą i ziemniakami

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).