W Polsce, nie ma domu, w którym nie znajdziesz śledzia na świątecznym stole. Dlatego prezentujemy wam tutaj klasyczne wydanie – śledź z cebulą w oliwie z oliwek. Tak, dla większości z was, którzy znają to danie, może to być niespodzianka, ponieważ to nie oliwa z oliwek jest zazwyczaj używana do tego dania :). Ale tutaj, na CRAVEmonkey, wierzymy, że to właśnie ten składnik sprawia, że śledź nabiera tego jeszcze lepszego smaku. Spróbuj i dowiesz się, o co nam chodzi.
Istnieje również wiele innych odmian tego połączenia, ale chcemy zacząć od prostego i klasycznego, abyś miał odpowiednie wprowadzenie i bazę. A potem możesz pobawić się z tym daniem i stworzyć własne kompozycje smakowe.
Składniki na śledzia z cebulą w oliwie z oliwek:
- śledź (2 paczki – upewnij się, że nie ma w nich octu, gdyż zmienia smak dania). W Polsce polecamy Lisner – ten post nie jest sponsorowany: P.
- 1 duża cebula (użyliśmy białej, ale każda będzie dobra)
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek (możesz użyć innych olejów, ale oliwa jest preferowana przez nas
Sposób przygotowania:
- Pokrój śledzie w plastry o szerokości do 2 cm i odłóż na bok.
- Pokrój cebulę na tak duże lub małe kawałki, jak chcesz. Niektórzy wolą poszatkować cebulę tak drobno, że przypomina pastę, a inni wolą teksturę dużych kawałków cebuli – żadna z opcji nie jest zła! Dlatego ta decyzja należy tylko i wyłącznie do Ciebie!
- Wkładaj śledzia i cebulę warstawami do słoika (zaczynij i zakończ cebulą), aż słoik będzie pełny. Nie ściskaj śledzia i cebuli.
- Dodaj powoli oliwę do słoika (powinna dosięgać dna)
- Odłóż na kilka godzin (polecamy na noc), a następnie możesz cieszyć się tą tradycyjną polską potrawą.
Tutaj znajdziesz nasze inne przepisy na Świąteczny stół.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).
Jak dlugo może taki śledź w oliwie z oliwek stać
U nas za długo nie posiedzi bo jest pyszny! Ale tydzień spokojnie w lodówce wytrzyma 😊