Szukasz alternatywy dla klasycznych szaszłyków na grilla? Mamy dla ciebie ciekawą propozycję. Połączenie figi, szynki prosciutto i sera halloumi w formie szaszłyka. Słony smak szynki dopełni słodycz figi, ser natomiast połączy całe danie w całość. Gotowi na nowe doznania smakowe? W takim razie bierzemy się za grillowanie.
Składniki na szaszłyki z figami, szynką i serem:
- 6 świeżych fig
- 100 g szynki prosciutto lub szynki serrano
- 250 g sera halloumi/ oscypka / innego wędzonego sera, sera do grillowania
- 1/2 cytryny
- rukola
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1,5 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu
- sól
- pieprz
- patyczki szaszłykowe
Sposób przygotowania:
- Myjemy figi i kroimy na ćwiartki. Każdą owijamy w pół plasterka szynki prosciutto/szynki serrano.
- Ser kroimy w kostkę.
- Nadziewamy na przemian figi i ser.
- Grillujemy na grillu lub na patelni grillowej aż ser się zrumieni a figi zrobią się miękkie.
- Możemy upiec szaszłyki w piekarniku. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy około 15 min.
- Zabieramy się za robienie dressingu. W tym celu mieszamy ocet balsamiczny, miód, oliwę, sól i pieprz do smaku na jednolitą masę.
- Podajemy szaszłyki z rukolą, skroplone cytryną i polane dressingiem. Smacznego.
Tutaj znajdziesz nasze inne potrawy z grilla. Jeśli jesteś zainteresowany przepisami zawierającymi szparagi, sprawdź ten link.
Napiszcie w komentarzach, jakie są wasze ulubione potrawy z grilla i podzielcie się zdjęciami na Facebook’u, Instagram’ie albo Twitterze.