Szukasz alternatywy dla klasycznych szaszłyków na grilla? Mamy dla ciebie ciekawą propozycję. Połączenie figi, szynki prosciutto i sera halloumi w formie szaszłyka. Słony smak szynki dopełni słodycz figi, ser natomiast połączy całe danie w całość. Gotowi na nowe doznania smakowe? W takim razie bierzemy się za grillowanie.

Szaszłyki z figami, szynką i serem

Składniki na szaszłyki z figami, szynką i serem:

  • 6 świeżych fig
  • 100 g szynki prosciutto lub szynki serrano
  • 250 g sera halloumi/ oscypka / innego wędzonego sera, sera do grillowania
  • 1/2 cytryny
  • rukola
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • sól
  • pieprz
  • patyczki szaszłykowe
Szaszłyki z figami, szynką i serem

Sposób przygotowania:

  • Myjemy figi i kroimy na ćwiartki. Każdą owijamy w pół plasterka szynki prosciutto/szynki serrano.
  • Ser kroimy w kostkę.
  • Nadziewamy na przemian figi i ser.
  • Grillujemy na grillu lub na patelni grillowej aż ser się zrumieni a figi zrobią się miękkie.
  • Możemy upiec szaszłyki w piekarniku. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy około 15 min.
  • Zabieramy się za robienie dressingu. W tym celu mieszamy ocet balsamiczny, miód, oliwę, sól i pieprz do smaku na jednolitą masę.
  • Podajemy szaszłyki z rukolą, skroplone cytryną i polane dressingiem. Smacznego.

Tutaj znajdziesz nasze inne potrawy z grilla. Jeśli jesteś zainteresowany przepisami zawierającymi szparagi, sprawdź ten link.

Napiszcie w komentarzach, jakie są wasze ulubione potrawy z grilla i podzielcie się zdjęciami na Facebook’uInstagram’ie albo Twitterze.