Truskawki to tradycyjny smak lata. Są klejnotem, z którego można zrobić wiele letnich smakołyków. Mogą być spożywane świeże lub podawane jako deser lub w wytrawnych daniach. Nasze ulubione desery z truskawkami to truskawkowy koktajl mleczny i truskawkowe babeczki. Można je również podawać jako polewę na gofry lub lody oraz w formie dżemu truskawkowego. Lubimy też dodawać je do sałatek, zwłaszcza z serem pleśniowym, ponieważ nadaje sałatce tej wyjątkowej słodyczy. Są również popularnym dodatkiem do produktów mlecznych, takich jak lody i koktajle.
Jakie korzyści mają truskawki:
Oto 10 korzyści, dla których powinieneś jeść truskawki:
- Pomaga spalić tkankę tłuszczową
- Poprawiają pamięć krótkoterminową
- Są mało kaloryczne, a posiadają wysoki poziom błonnika
- Pomagają w stanach zapalnych
- Obniżaja prawdopodobieństwo problemów sercowo-naczyniowych
- Utrzymują zdrowe kości
- Zapobiegają rakowi przełyku
- Mają właściwości przeciwstarzeniowe
- Są dobre do odchudzanie
- Pomagają w utrzymaniu zdrowego stanu oczu
Jeśli te 10 korzyści nie przekonało Cię do jedzenia większej ilości truskawek, nie wiemy, co może.
Jak je przechowywać
Oto nasze wskazówki dotyczące przechowywania truskawek:
- Najlepiej spożywać je natychmiast po ich zebraniu lub zakupie. Trzymanie ich w lodówce nie poprawi ich jakości.
- Powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej tylko przez kilka godzin. Antocyjanin, który odpowiada za czerwony kolor truskawek, jest wrażliwy na ciepło. Z tego powodu gdy truskawki leżą w ciepłej temperaturze zbyt długo brązowieją.
- Nieumyte truskawki należy przechowywać luźno, przykryć plastikową folią i umieścić w najzimniejszej części lodówki przez maksymalnie siedem dni, ponieważ szybko tracą składniki odżywcze.
- Truskawki należy myć tylko wtedy, gdy są gotowe do spożycia, ponieważ łatwo gniją. Aby umyć truskawki, umieść je w durszlaku i opłucz pod bieżącą zimną wodą. Nie mocz ich, ponieważ stracą kolor i smak. Nie zdejmuj szypułek, dopóki nie umyjesz truskawek.
- Jeśli chcesz zrobić mrożone truskawki to umyj je delikatnie, pozwól im wyschnąć i zdejmij szupułki. Umieść je na blasze tak by się nie dotykały i zamroź. Po zamrożeniu umieść je w plastikowej torebce. Pamiętaj, aby wyssać całe powietrze. Możesz przechowywać je w zamrażarce do sześciu miesięcy.
Jak usunąć szypułki truskawki:
Niezależnie od tego, czy przygotowujesz pyszne babeczki truskawkowe, czy zjadasz świerze truskawki, usubięcie szypułek może być trudne i czasochłonne. Jest to również trochę niebezpieczne, jeśli nie używasz odpowiedniej techniki. Sprawdź te 4 proste sposoby na szybkie i bezpieczne usuwanie szyoułek truskawek.
Metoda usuwania szypułek truskawek #1: Przytrzymaj truskawkę w lewej ręce a krótki ostry nóż z ostrym końcem w prawej ręce (odwrotnie, jeśli jesteś leworęczny). Aby uzyskać największą kontrolę, trzymaj nóż na ostrzu tuż pod rączką. Włóż końcówkę noża do truskawki obok szypułki. Ustaw ostrze noża w kierunku środkowego rdzenia truskawki. Przekręć truskawkę, aby poprowadzić nóż wokół szypułki, trzymając końcówkę noża pod kątem do środkowego rdzenia truskawki. Podczas cięcia, utwórzy się kształt stożka zwężający się do środka. Usuwa szypułkę i twarde kawałki tuż pod nią bez usuwania zbyt wiele owoca.
Metoda usuwania szypułek truskawek #2: Wsuń słomę od spodu truskwki, aż szypulka odskoczy. Ta metoda jest często pokazywana w filmach z trikami jak ułatwić sobie życie na YouTube.
Metoda usuwania szypułek truskawek #3: Wbij nalewak/dozownik do alkocholu w spodki truskawek, aż szupułka odskoczy.
Metoda usuwania szypułek truskawek #4: Złat za szypułkę palcami i przekręć tak by szypułka odskoczyła.
Napisz nam w komentarzu, która metoda jest twoim ulubionym sposobem na pozbywanie się szypułek.
Prześlij nam swoje zdjęcia ulubionych dań z truskawkami bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).