Więc sezon na grilla uważamy za oficjalnie otwarty. Otworzyliśmy go w ostatni weekend i pokarzemy Wam kilka naszych ulubionych potraw z grilla. Opublikujemy je na naszym blogu w ciągu najbliższych kilku tygodni. Rozpoczniemy tę serię od grillowanego bakłażana i cukinii z mozzarellą.

Bakłażan i cukinia są jednymi z moich ulubionych warzyw. Być może już wiesz o tym dzięki ilości przepisów, które mamy tutaj na blogu, gdzie znajdują się te dwa przysmaki.

Grillowany bakłażan i cukinia z mozzarellą
Grillowany bakłażan i cukinia z mozzarellą

Grillowany bakłażan i cukinia z serem mozzarella są obecne na moim menu grillowym od lat. Tak bardzo, że moi przyjaciele i rodzina nie uznają tego za pełne grillowanie, jeśli tej kombinacji nie ma w menu.

Jest to łatwy i świetny sposób, aby przemycić warzywa podczas kolacji przy grillu. Więc oto przepis na grillowany bakłażan i cukinię z serem mozzarella.

Grilled courgette with mozzarella cheese
Grillowana cukinia z mozzarellą

Składniki na grillowany bakłażan i cukinię z serem mozzarella:

  • 2 małe bakłażany
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 200 g sera mozzarella

Marynata:

  • 1 łyżeczka soli, i szczypta do posypania warzyw
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw pokrój bakłażana oraz cukinię i posyp solą, aby później nie wchłonęły nadmiaru oliwy z oliwek.
  2. Potem wymieszaj wszystkie przyprawy i oliwę z oliwek. Następnie w dużej misce wrzuć wszystkie pokrojone warzywa, a następnie zalej warzywa marynatą. Wymieszaj je w misce – robię to raczej rękami niż łyżką, by mieć większą kontrolę nad rozłożeniem się marynaty. Odstaw na około 20 minut.
  3. W międzyczasie pokrój ser mozzarella w kostki około 1 cm.
  4. Po upływie 20 minut warzywa mogą iść na grilla. Grilluj je, aż będą ładne i przypieczone i następnie przewróć je. W następnej kolejności na środku plastrów warzywnych połóż kostkę mozzarelli (jeśli plasterek jest większy, możesz położyć więcej niż jeden, pamiętaj, że ser topi się od gorąca i rozprzestrzeni się. Jeśli używasz grilla elektrycznego, który może grillować od góry i od dołu jednocześnie uważaj na ser i nie pozwól mu dotknąć powierzchni do grillowania.
  5. Po tym jak ser jest ładnie stopiony, warzywa są gotowe do podania. Smakują najlepiej świeże i gorące na kawałku chleba, który można grillować obok warzyw.
  6. Smacznego!

Tutaj znajdziesz nasze inne potrawy z grilla.

Grillowany bakłażan z mozzarellą
Grillowany bakłażan z mozzarellą

Napiszcie w komentarzach, jakie są wasze ulubione potrawy z grilla i podzielcie się zdjęciami na Facebook’uInstagram’ie albo Twitterze.