Nalewka to alkoholowy wyciąg z roślin. Podczas produkcji domowych nalewek alkohol wyodrębnia i prawie w całości wydobywa aktywne substancje zawarte w ziołach i owocach, a także znakomicie je konserwuje. Dlatego przedstawiamy wam nasz przepis na domowej roboty Cytrynówkę (znana też jako nalewka cytrynowa), która nie ma sobie równych.
Jest ona orzeźwiająca, aromatyczna, a dodatek procentów sprawia, że świetnie nadaje się na każde imprezę, przyjęcie, czy niespodziewanych gości.
Domowa cytrynówka na miodzie, którą wam tu prezentujemy, mocno schłodzona smakuje najlepiej. Mamy wrażenie, że wersja na miodzie jest nieco delikatniejsza w smaku i według nas po prostu smaczniejsza.
Więc śmiało zabierajmy się do roboty!

Składniki – cytrynówka domowej roboty
- 0.5 l spirytusu
- 250 ml soku z cytryny (uzyskacie go z około 5 cytryn)
- 100g cukru
- 50g miodu
- 400 ml wody
Sposób przygotowania :
- Cytryny sprarzyć, obrać cyrtynę ze skórki obierakiem (nie wyrzucaj skórki!). Następnie pozbawić białej otoczki i wycisnąć sok (my użyliśmy elektrycznej wyciskarki do soku).
- Wodę zagotować z cukrem, miodem i skórkami cytryny. Następnie odstaw do wystygnięcia.
- Syrop bez skórek połączyć z sokiem z cytryn, wymieszaj. Następnie połącz ze spirytusem (nejlepiej w słoju).
- Po około godzinie zdjąć korzuszek który utworzyl się na wierzchu nalewki, odcedz, a natępnie przelej do butelek.
- Odstaw do przegryzienia. (24h powinny wystarczyć)

I gotowe! Teraz możecie się delektować wyśmienitym smakiem tego napoju bogów – my tak myślimy właśnie o nalewkach domowej roboty. A wersja cytrynowa tego trunku jest szybka i łatwa w produkcji.
Masz ochotę poeksperymentować z innymi drinkami? Zajżyj do sekcji NaZdrowie by znaleźć więcej inspiracji. Szczególnie polecamy nasz przepis na piwo kremowe (inspirowane Harrym Potterem) oraz na drinka zielona wdowa.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).