Wszyscy w Wielkiej Brytanii traktują kiełbaski w mundurkach jako podstawowy pokarm w swojej diecie w pubach i piekarniach, ponieważ nasze piekarnie są niczym w porównaniu z resztą Europy. Pewnego dnia, niektórzy z nas zdali sobie sprawę, jak łatwo i smacznie można je zrobić we własnym domu.

I tak zaczyna się przygoda. Możesz replikować swoje ulubione kiełbasy z całego świata i zawinąć je w ciasto francuskie i gotowe! Będziesz mieć niesamowitą bułkę z kiełbasą.

Oto klasyk, który zrobiliśmy w domu.

1 godz. Przygotowanie 45 minut

12 porcji

Składniki na kiełbaski w mundurkach:

  • 500g mięsa wieprzowego
  • 1 pokrojona biała cebula
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 50g bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczkę pieprzu
  • 2 jajka
  • 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostki .5 cm
  • rolka ciasta francuskiego (około 250g)
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

  1. Smażymy cebulę ze szczyptą soli na masełku przez 2 – 3 minuty, a następnie dodajemy czosnek i smażymy przez kolejne 5 minut na średnim ogniu, aż cebula stanie się półprzezroczysta.
  2. W dużej misce do mieszania dodajemy mielone mięso, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, 1 jajko, bułka tartea, jabłko i mieszankę smażonej cebuli z czosnkiem (którą przed chwilą przygotowaliśmy). Dobrze wymieszaj dłońmi lub drewnianą łyżką, aż wszystkie składniki się połączą. Przykryj mieszaninę i przechowywuj w lodówce przez 10-20 minut.
  3. W międzyczasie rozwałkuj ciasto francuskie, aby mieć 25 cm (mniej więcej) kwadrat.
  4. Restrzep jedno jajko w misce – wykorzystamy do uszczelnienia brzegów „mundurków”. Odłóż na chwilę i przygotuj szczoteczkę/pędzel do ciasta.
  5. Równomiernie ułożyć masę mięsną wzdłuż jednej strony ciasta, około 3 cm od krawędzi.
  6. Przed przetoczeniem przetrzyj jajko na odsłoniętym cieście.
  7. Zacznij toczyć od małej krawędzi 3 cm, upewniając się, że ciasto jest przylegające do nadzienia mięsnego i idź dalej, aż dojdziesz do drugiej krawędzi. Powinieneś teraz mieć 1 długą kiełbaskę.
  8. Umieścić ponownie w lodówce na 15 minut, co ułatwi ich pocięcie przed włożeniem do piekarnika.
  9. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  10. Wyjmij roladę z lodówki, posmaruj z wierzchu mieszanką jajek i pokrój na 2-3 cm kawałki i umieść częścią miesną ku górze na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Umieścić w piekarniku na 12 – 15 minut (do momentu, aż napbiorą złcistego koloru)
  11. Podawaj z sosem pomidorowym lub sosem barbeque

To świetne przyjęcie imprezowe, które nie wymaga tak dużych umiejętności. Zabierz to na imprezę przyjaciół i wszyscy będą rozmawiać o tym, skąd masz bułeczki z kiełbaskami!

Daj nam znać, jeśli próbowałeś. Zrobimy więcej sugestii i poprawimy to poprzez nowe mieszanki kiełbasy, ponieważ możliwości są nieograniczone.

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (TwitterInstagramFacebook).