Grillowane warzywa, zwłaszcza grillowane szparagi. to dla mnie najlepsza część grilla. Ale nie zawsze tak było.

Kiedy byłam dzieckiem, na grillu można było znaleźć tylko mięso i nikt nie słyszał o grillowanych warzywach. A teraz to zupełnie inna historia. Teraz nie wyobrażam sobie grilla bez przynajmniej jakichkolwiek grillowanych warzyw, a wręcz preferuje grilla, który w większości składa się z „zielonych rzeczy”.

Nie, żebym był wegetarianką… Właściwie to daleko od tego. Ale obecnie jest to mój ulubiony sposób jedzenia warzyw takich jak szparagi, bakłażan czy cukinia. Tutaj, możesz dowiedzieć się, jak lubię przygotowywać bakłażan i cukinię.

Grillowane szparagi
Grillowane szparagi – CRAVEmonkey

Pokażę ci więc, jak w prostych krokach możesz przygotować grillowane szparagi.

Składniki na grillowane szparagi:

  • 0,5 kg szparagów (zielone i cienkie są najlepsze)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka / szczypta soli
Grilled asparagus with toast

Grillowane szparagi – CRAVEmonkey

Sposób przygotowania:

  1. Umyć i przygotować szparagi. Szczegółowe instrukcje dotyczące przygotowania znajdziesz w tym artykule. Wolę odłamać końcówki, niż je odciąć 🙂 Ponieważ używamy cienkich zielonych szparagów, nie ma potrzeby ich obierać.
  2. Umyte szparagami polać oliwę z oliwek i opruszyć solą.
  3. Podgrzej swój grill. Ja używam grilla elektrycznego, ponieważ mieszkam w bloku i dzięki temu mogę mieć grilla kiedy tylko chcę (nawet w zimie).
  4. Rozłóż szparagi równomiernie na grillu – jeśli używasz tradycyjnego grilla, zalecamy użycie specjalnej tacy, ponieważ gdy będą się grillowane, będą miękkie, a taca ograniczy niepotrzebną utratę warzyw 🙂
  5. Szparagi powinny być gotowe w przeciągu 5-10 minut. Powinieneś przełożyć je na drugą stronę, chyba że używasz grilla elektrycznego z dwustronnym grzaniem (co oznacza, że ​​grilluje warzywa zarówno od góry, jak i od dołu.
  6. I są gotowe do podania! Smacznego.
Grillowane szparagi – CRAVEmonkey

Ja uwielbiam robić grillowane szparagi na śniadanie. Kładę je na moim elektrycznym grillu, a potem wskakuję pod prysznica. Kiedy skończę, szparagi są już gotowe. Więc po prostu wystarczy położyć je na kromce chleba lub toście i mamy gotowe niesamowite śniadanie!

Tutaj znajdziesz nasze inne potrawy z grilla. Jeśli jesteś zainteresowany przepisami zawierającymi szparagi, sprawdź ten link.

Napiszcie w komentarzach, jakie są wasze ulubione potrawy z grilla i podzielcie się zdjęciami na Facebook’uInstagram’ie albo Twitterze.