Moja milość do szparagów jest niezmienna i z czasem tylko rośnie. Tym razem zrobiłam bardzo proste danie, tak na szybko, ale wyszło rewelacyjnie. W sumie, jak zawsze, kiedy mowa jest o szparagach, to wszystko wychodzi. To warzywo po prostu nie może się nie udać i zawsze smakuje bosko.
Tym razem pokażę wam, jak zrobić szybko smażone szparagi na patelni. Sprawdzicie też w tym przepisie, jak one pięknie się komponują z suszonymi pomidorami. To jest jedno z moich ulubionych połączeń. Mimo, że wyszło nam danie wegetariańskie, to jest tak pyszne, że skusi niejednego milośnika mięsa. Jak macie ochotę, to zawsze też możecie do tego przepisu dorzucić jakiegoś steka.
No to przechodzimy do gotowania! Zajmie to nam jakieś jedynie 10 minut. 🙂
Składniki na smażone szparagi z tostem:
- pęczek zielonych cienkich szparagów
- 2-3 kromki chleba lub bułki
- kilka cienkich plasterków mozzarelli
- 3-4 suszone pomidory (może je przygotować sami według przepisu)
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów (lub inny)
- szczypta soli (najlepiej morskiej)
Sposób przygotowania smażonych szparagów:
- Przede wszystkim, myjemy i przygotowujemy szparagi. Jak to zrobić, możecie przeczytać w naszym poście na ten temat.
- Następnie rozgrzewamy patelnię na mocnym ogniu. Dodajemy olej z suszonych pomidorów i rozkładamy szparagi na niej. Posypujemy je szyptą soli, najlepiej morskiej. Pamiętajcie, bardzo ważne jest, aby wytrzeć dobrze szparagi przed wkładaniem na patelnię. Nie powinno być na nich resztek wody po myciu.
- Teraz przez pierwsze 5 minut smażymy szparagi na mocnym ogniu, cały czas przewracjąc je. Najlepiej to robić po prostu ruszająć patelnię z zamkniętą pokrywką, nie otwierając jej.
- Następnie zmniejszamy ogień i już na słabszym ogniu dusimy szparagi przez kolejne 5 minut. Po czym wyjmujemy je z patelni i wykładamy na talerz.
- Teraz na tą samą patelnię z resztkami oleju wykładamy nasze kromki chłeba. Możemy użyć nawet wczorajsze i nie zbyt świeże kromki chleba, wtedy nalezy tylko skropić je wodą przed włożeniem do patelni.
- Smażymy chłeb na średnim ogniu przez 2 minuty z jednej strony.
- Następnie przewracamy chłeb na drugą stronę i wykładamy na tej podsmażonej mozarelę i pokrojone suszone pomidory (najlepiej smakują takie domowe). Smażymy przez kolejne 2 minuty.
- Gotowe! Tosty z mozzarellą i pomidorami wykładamy na talerz ze szparagi.
- Smacznego!
Jeśli jesteś zainteresowany przepisami zawierającymi szparagi, sprawdź ten link.
Napiszcie w komentarzach, jakie są wasze ulubione potrawy ze szparagami i podzielcie się zdjęciami na Facebook’u, Instagram’ie albo Twitterze.