Ze wezględu na zbliżający się #TłustyCzwartek postanowiliśmy wam zaprezentować naszą prostą i szybką recepturę na pączki serowe.
Bawiliśmy się przy tym wyśmienicie, dlatego zachęcamy do spróbowania tego przepisu samemu. Najlepsze jest to, że dobrze komponują się ze słodkim dressingiem, jaki i z wytrawnymi potrawami. Więc na co czekamy?
Składniki na pączki serowe:
- 500g twarogu (najlepiej takiego na sernik)
- 250 g mąki
- 3 łyżki cukru
- 4 jajka
- ½ łyżeczki spirytusu (lub 1 łyżeczka wódki)
- 3 łyżki gęstego jogurtu (najlepiej bałkańskiego lub greckiego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Około 1l oleju roślinnego (można również użyć klarowanego masła lub jakiegokolwiek innego substytutu tłuszczowego)
Sposób przygotowani:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Rozgrzej olej w wąskim garnku, aby użyć jak mniej oleju do smażenia pączków (powinno być wystarczająco dużo oleju, aby pączki mogły się obracać.
- W międzyczasie wymieszaj jajka i cukier. Następnie dodać ser, alkohol/wódkę oraz jogurt i mieszać do uzyskania masy o gładkiej konsystencji. Dodaj wszystkie pozostałe suszone składniki w małych porcjach i dobrze wymieszaj.
- Używając łyżki zanurzonej w gorącym oleju, uformuj kuleczki i włóż je do gorącego oleju. Powinny być smażone, aż będą brązowe. Możesz zrobić kilka naraz. Nie martw się, że ciasto jest lepkie – to właśnie spowoduje, że będą miękkie i sprężyste.
- Po usmażeniu umieścić je na papierowym ręczniku, aby pozbyć się jak największej ilości tłuszczu. (Wskazówka: przy pierwszych kilku pączkach sprawdź, czy są gotowe, a temperatura jest dobra)
Te pączki są poprostu wspaniałe! Smakuje wyśmienicie z indyjskim sosem curry, jak i z lukrem. Smacznego!
Masz ochotę na inne słodkości? Tutaj znajdziesz przepisy na nasze inne wypieki.
Wyślij do nas zdjęcia swojego stworzenia i oznacz nas na portalach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).