Brownie z porzeczką: słodycz czekolady przełamana lekko kwaśną nutą czerwonej porzeczki. Ciekawe i nietypowe połączenie, taka odmiana od standardowych dodatków, typu maliny, truskawki i wiśnie.
Jak jest sezon na porzeczki to warto je jeść w dużych ilościach. Są bowiem cennym źródłem witaminy C, a także potasu oraz witaminy PP. Witamina C jest niezastąpionym pomocnikiem we wzmocnieniu odporności naszego organizmu. Potas pomaga w leczeniu oraz zapobiega nadciśnieniu tętniczemu. Witamina PP z kolei reguluje poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo czerwone porzeczki tak samo jak czarne są źródłem antyoksydantów, które pomagają w usuwaniu wolnych rodników z naszego organizmu, co jest kluczowe w walce o urodę w dzisiejszych czasach.
Nawet jak ktoś nie jest wielbicielem czerwonych porzeczek, to w tym brownie na pewno one wam posmakują. A jak nie chcecie spróbować tej propozycji, to zawsze można je zastąpić innymi jagodami, takimi, jakie lubicie.
Zabieramy się do pracy. Jak w większości naszych przepisów, nie zajmie nam to dużo czasu, a rezultat zadowoli zarówno was, jak i waszych gości.
Składniki na brownie z porzeczką:
- 300 g czekolady (2 tabliczki ciemnej i 1 tabliczka mlecznej)
- 200 g masła
- 145 g mąki
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 50 g białej czekolady
- 50-100 g czerwonej porzeczki
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Zaczynamy od czekolady i masła. W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło i dodajemy połamane w kostkę czekolady. Urzywamy tylko ciemne i mleczne, białą czekoladę zostawiamy do dekoracji. Mieszamy cały czas aż czekolada się roztopi i odstawiamy z ognia.
- W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Przygotowujemy również prostokątną foremkę o wymiarach ok. 20 na 28 cm. Natłuszczamy ją masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
- Teraz w oddzielnej misce ubijamy jajka z cukrem. Nie musimy je mocno ubijać, tylko tak, aby wyszła gładka masa.
- Następnie dodajemy roztopioną czekoladę z masłem do jajek i znów należy wymieszać na gładką masę.
- Po tym dodajemy mąkę oraz sól, miksujemy na jednolite ciasto. Wykładamy do przygotowanej blachy.
- Na górę wrzucamy / układamy pokrojoną w drobną kosteczkę białą czekoladę oraz umyte i oczyszczone czerwone porzeczki.
- Wstawiamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika i wypiekamy przez 35 minut.
- Po tym jak ciasto wystygnie, możemy go pokroić i udekorować świeżymi porzeczkami dodatkowo.
- Smacznego!
Tutaj możecie sprawdzić inne nasze ciekawe przepisy na brownie.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl ( Facebook, Instagram, Twitter).