Barszcz biały to jedno z kluczowych dań na naszym Wielkanocnym stole. To alternatywa dla Żurku czy Żuru. Jest łagodniejszy w smaku niż wspomniane zupy, a jednocześnie jest bardzo aromatyczny.
Chociaż barszcz biały jest typową zupą na Wielkanoc (obok Żurku i Żuru) nie jest to jedna z tych potraw, które jesz tylko raz w roku. Możesz znaleźć wszystkie składniki przez cały rok, a nawet stworzyć własny domowy zakwas. Przepis na zakwas na barszcz biały opublikowałyśmy kilka dni temu (przepis znajdziesz tutaj).
Lubimy go robić często, więc zachęcamy was do tego samego. A teraz nie traćmy więcej czasu i zabierajmy się do roboty!
SKŁADNIKI NA BARSZCZ BIAŁY:
- Zakwas na barszcz biały (zakwas pszenny około 800 ml)
- 4 białe kiełbasy (surowe)
- 1 l bulionu warzywnego
- 150 g wędzonego boczku
- 80 ml śmietany
- 1 łyżka majeranku
- sól / pieprz do smaku
- Jajka na twardo
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Pokrój boczek wędzony w kostkę, a następnie smaż w garnku o grubym dnie.
- Dolej bulion i białą kiełbasę i gotuj przez co najmniej 20 minut.
- Następnie wyjmij białą kiełbasę i odłóż na bok.
- Do bulionu dodaj zakwas pszenny, majeranek i dopraw solą oraz pieprzem do smaku, a następnie zagotuj.
- Przelej niewielką ilość zupy do miski lub kubka i dodaj śmietanę. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj z powrotem do zupy.
- My podajemy go z krojoną białą kiełbasą i jajkami na twardo.
- Smacznego!
Tutaj znajdziesz nasze inne przepisy na stół Wielkanocny.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).