Barszcz biały to jedno z kluczowych dań na naszym Wielkanocnym stole. To alternatywa dla Żurku czy Żuru. Jest łagodniejszy w smaku niż wspomniane zupy, a jednocześnie jest bardzo aromatyczny.

Chociaż barszcz biały jest typową zupą na Wielkanoc (obok Żurku i Żuru) nie jest to jedna z tych potraw, które jesz tylko raz w roku. Możesz znaleźć wszystkie składniki przez cały rok, a nawet stworzyć własny domowy zakwas. Przepis na zakwas na barszcz biały opublikowałyśmy kilka dni temu (przepis znajdziesz tutaj).

Barszcz biały z białą kiełbasą i jajkiem
Barszcz biały z białą kiełbasą i jajkiem

Lubimy go robić często, więc zachęcamy was do tego samego. A teraz nie traćmy więcej czasu i zabierajmy się do roboty!

SKŁADNIKI NA BARSZCZ BIAŁY:

  • Zakwas na barszcz biały (zakwas pszenny około 800 ml)
  • 4 białe kiełbasy (surowe)
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 150 g wędzonego boczku
  • 80 ml śmietany
  • 1 łyżka majeranku
  • sól / pieprz do smaku
  • Jajka na twardo
Польский белый борщ с колбасой и яйцом
Barszcz biały z białą kiełbasą i jajkiem

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Pokrój boczek wędzony w kostkę, a następnie smaż w garnku o grubym dnie.
  2. Dolej bulion i białą kiełbasę i gotuj przez co najmniej 20 minut.
  3. Następnie wyjmij białą kiełbasę i odłóż na bok.
  4. Do bulionu dodaj zakwas pszenny, majeranek i dopraw solą oraz pieprzem do smaku, a następnie zagotuj.
  5. Przelej niewielką ilość zupy do miski lub kubka i dodaj śmietanę. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj z powrotem do zupy.
  6. My podajemy go z krojoną białą kiełbasą i jajkami na twardo.
  7. Smacznego!

Tutaj znajdziesz nasze inne przepisy na stół Wielkanocny.

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (TwitterInstagramFacebook).