Jesteśmy zakochani w tym super łatwym przepisie na czosnkowe spaghetti z cukinii. Jest tam świeża cukinia, pomidory, bazylia, parmezan i mnóstwo czosnku – które, jak być może już wiecie, uwielbiamy. Najlepsza rzecz w tym przepisie? Zajmuje to około 20 minut.
Ten makaronowy przepis składa się ze świeżych składników. Cukinia powinna być jędrna, a pomidory słodkie. Jeśli masz trudności ze znalezieniem dobrych, aromatycznych pomidorów, lepiej użyj pomidorów w puszce. Uwielbiamy trochę pomidory San Marzano z puszki.
Najłatwiejszy sposób na makaron z cukinii polega na użyciu spiralizera. Robi on długi, kręcony makaron w kilka minut. To bardzo przydatne narzędzie w kuchni. Możesz również użyć obieraczki do warzyw tupy julienne. Można ją kupić poniżej 40 złotych, a tak naprawdę może nawet masz już ją w szufladzie w kuchni. Większość krajalnic mandolinowych również jest wstanie zrobić makaron. Możesz również użyć standardowego obieraczki do warzyw, za pomocą której możesz zrobić szeroki makaron.
Poniżej znajduje się film, który omawia różne metody przygotowywania makaronu z cukinii.
Jak już mamy makaron zrobiony, czas się zabrać za jego przygotowanie.
JAK GOTOWAĆ MAKARON Z CUKINII
Cukinia składa się głównie z wody, więc gotowanie może być trudne. Oto nasze wskazówki dotyczące właściwego gotowania tego warzywa:
- Nie obieraj cukinii. Obrane z makaronem cukinie są zwiędłe i mniej chrupiące. Jest to również dodatkowy krok, którego nie potrzebujemy, gdy chcemy mieć szybko obiad na stole.
- Nie sól cukinii z wyprzedzeniem ani nie sól jej na patelni. Sól wyciąga wodę z cukinii. To sprawi, że będzie mniej chrupiąca, gdy będzie gotowa. Ponieważ w naszej opinii sól sprawia, że rzeczy smakują dobrze (oczywiście w rozsądnych ilościach), wolimy solić sos, a nie cukinię.
- Nie rozgotowujcie makaronu z cukinii. Powinien być ugotowane na al dente (podobnie jak zwykły makaron). Oznacza to, że będą wyglądać na zwiędłe, ale nadal będą chrupiące.
- Ponieważ cukinia ma tendencję do wypuszczania soków, robimy wszystko, aby ograniczyć to w jak największym stopniu w naszym przepisie. Mimo to, nadal znajdziesz trochę wody na dnie miski. To jest w porządku. Płyn miesza się z pomidorami, czosnkiem, serem i oliwą z oliwek, więc jest pyszny.
Przy okazji, jeśli szukasz więcej sposobów na wykorzystanie cukinii, oto przepis na frytki z cukinii z parmezanem. Są uzależniające. Lub jeśli chcesz zapuścić się w nieznane i zrób ciasto z cukinią – tutaj jest przepis.
W międzyczasie przygotujmy pyszne, bezglutenowe oraz bezbłędne spaghetti z cukinii!
Składniki na czosnkowe spaghetti z cukinii:
- 4 średnie cukinie
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka zmielonego czosnku (3 do 4 ząbków)
- 1/2 drobno poszatkownej cebuli (użyliśmy czerwonej cebuli by otrzymać dodatkowy kolor na talerzu)
- 2 średnie pomidory, posiekane lub puszka pomidorów (świeże pomidory są lepszą opcją, ale dobre pomidory San Marzano z puszki też są opcją)
- 1/2 szklanki startego parmezanu, plus więcej do serwowania
- garść liści bazylii, posiekanych
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 2 łyżeczki zimnej wody
- Sól dla smaku
- 1/4 do 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki, w zależności od tego jak pikantny lubisz makaron (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Przycinaj i spiralizuj cukinię (zobacz wideo poniżej, aby poznać kilka metod, które pomogą Ci stworzyć spaghetti z cukinii). Polecamy stworzenie bardzo długich kawałków makaronu, aby były mniej więcej długości spaghetti – to jest sposób na super zabawę na talerzu!
- Dodaj oliwa z oliwek, czosnek, cebulę i płatki czerwonej papryki (opcjonalnie) na dużą, głęboką patelnię (my użyliśmy patelni do woka). Smarz na średnim ogniu.
- Gdy olej zacznie się pienić wokół czosnku, dodaj makaron z cukinii. Przewracaj makaron przy użyciu szczypcy do makaronu i gotuj, aż zrobią się al dente – powinny być miękkie, ale zarazem by były chrupkie; to powinno zająć ci około 5-7 minut. Pamiętaj, nie pozwól, aby makaron gotował się dłużej, bo inaczej staną się bez wyrazu.
- Gotując, pamiętaj, aby je przerzucać. W ten sposób cały makaron z cukinii ma szansę trafić na dno patelni.
- Dodaj pomidory, bazylię i parmezan. Gotuj przez około minutę.
- Użyj szczypiec do makaronu do przeniesienia makaronu, pomidorów i bazylii do naczynia do serwowania. Pozostaw sos na patelni.
- Doprowadź sos do gotowania. Połącz skrobię kukurydzianą i zimną wodę w małej misce, a następnie dodaj do gotującego się sosu. To sprawi, że sos będzie gęstszy. Gotuj przez około minutę i dopraw do smaku.
- Polej sosem makaron z cukinii, pomidory i bazylię. Na koniec posyp parmezanem po wierzchu i podawaj danie od razu.
Wyślij do nas zdjęcia swojej wersji spaghetti z cukinii i oznacz nas w mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).